Největší »úrodu« sklízejí lidé na Šumavě, Karlovarsku, v Beskydech, dokonce i v některých oblastech středních Čech. Naopak nejméně se podle mykologů daří houbám na severu Čech.

„Rostou tam, kde pršelo. Srážky v posledních dnech pomohly, takže by do 14 dnů mohly vyrůst nové,“ řekl Blesku mykolog Dalibor Marounek. Uvedl také, že letos příroda přeskočila jaro, takže některé druhy vůbec nevystrčily klobouček.

Naopak dlouhodobé sucho jiným houbám prospívá. „Vyrostly druhy, které se v Česku vůbec neobjevily několik let, třeba choroš oříš. Ten se objevil na několika místech v republice. Nebo hřib královský, který je chráněný, či hřib přívěskatý,“ řekl mykolog. Narazit můžete v těchto dnech na kováře, muchomůrku růžovku a hřiby smrkové.

Poklady na Rakovnicku
Autor: Dalibor Marounek, foto od čtenářů

Poklady na Rakovnicku

Opravdu nádherné lesní poklady nosí lidé z Rakovnicka. Zadařilo se například manželům Honzovi a Janě Hájkovým, kteří hledali u Pšovlk. Radka Zajíčková byla zase úspěšná u Lubné. Miroslav a Ivana Lutišanovi našli plný koš u Václav.

Hříbek byl u cesty.
Autor: foto od čtenářů

Hříbek byl u cesty

Tento malý hřib našla pozorná školačka Ella (9) při rodinné procházce nedaleko Mšena na Kokořínsku. Krčil se v mechu a trávě na lesní cestě.

Video: Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé

Video
Video se připravuje ...

Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé Blesk TV

Fotogalerie
8 fotografií