V částech Olomouckého a Moravskoslezského kraje hrozí v noci a ve čtvrtek dopoledne vydatný déšť. Pršet bude především na návětrné straně Jeseníků. Úhrny za 12 hodin mohou dosáhnout 30 až 40 milimetrů, toky odvodňující Jeseníky pak mohou vystoupat na první povodňový stupeň. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Blíží se liják? Podívejte se na radar

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro okresy Jeseník, Šumperk a Bruntál od dnešní půlnoci do čtvrtečních 12:00.

Dnes odpoledne bude zesilovat vítr a v nárazech dosáhne rychlosti kolem 60 km/h. Naše pocitová teplota tak bude snižována.

Ve čtvrtek by se měly déšť a přeháňky objevit na většině území Česka, odpoledne na východě ojediněle i bouřky. Přeháňky a bouřky hlásí meteorologové také na pátek. Vyjasní se až o víkendu.

Přibývání oblačnosti a srážek přináší přechod výškové tlakové níže, která přes naše území postuuje dále k jihu. Ta může zvýšit zátěž u meteosenzitivních jedinců a u psychicky labilních občanů. Index kondice bude zpočátku dne na vysokých hodnotách, během dne klesne na střední hodnoty. Index zalévání zahrady bude na nízkých hodnotách.

Deštníky a pláštěnky nebude potřeba pouze v západní části území. Venkovní sportovní aktivity naplánujte na dopoledne, to bude srážek méně – počasí bude ideální na jízdu na kole, vytrvalostní běh, tenis nebo volejbal. Index aktivity klíšťat klesl na střední hodnoty.

Fotogalerie
10 fotografií