Návrat do pracovního procesu po prodlouženém víkendu měl pro mnoho Pražanů hořkou pachuť. Místo obvyklé doby strávili v dopravních prostředcích desítky minut i hodiny navíc - doprava v Praze totiž totálně zkolabovala. Za vše mohou dopravní omezení, s nimiž se roztrhl pytel: frézuje se například povrch vozovky na Jiráskově mostě a právě v pondělí také začala plánovaná oprava komunikace Wilsonova a mimoúrovňové křižovatky U Bulhara. 

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana byla v pondělí od rána hustota individuální dopravy poměrně vysoká. „Na řadě míst začala různá dopravní omezení v souvislosti s údržbou a rekonstrukcí komunikací, což se promítne do plynulosti silniční dopravy,“ řekl.

Je to hrozné, ale...

Obrovské zpoždění nabraly tramvaje i autobusy, zejména v centru Prahy. Podle dopravního podniku se dotklo linek 3, 5, 6, 9, 14, 16 a 24 a autobusů 176 a 207. „U nás na Želivského je to také šíleně rozkopané,” svěřila se Blesk.cz Simona Fialová (52), která před polednem mířila do zaměstnání. „Je to hrozné, vždycky to znepříjemní den. Přijedu takhle pozdě,” lamentovala. 

Video
Video se připravuje ...

Doprava v centru Prahy v pondělí totálně zkolabovala. Auta stála ve frontách, tramvaje nabíraly více než desítky minut zpoždění. David Zima

Za pravdu jí dala i Barbora (43), která je po třech mrtvicích v invalidním důchodu. „Ta dopravní situace je katastrofická,” svěřila se. „Kdyby to alespoň těm cestujícím nějak kompenzovali nebo zavedli autobusovou dopravu. Co si má člověk počít, když si koupí třeba lístek a cvakne si ho? To aby ho rovnou vyhodil, ne?”

K dopravním omezením v centru Prahy zazněly ale i smířlivější hlasy. „Je to nepříjemné, ale zase ty omezení a rekonstrukce poslouží k tomu, aby byla doprava do budoucna v lepším stavu,” myslí si Jitka (56), která pracuje na poště a dopravní kolaps ji zastihl během volna. Kdyby ale spěchala do práce, přiznala, že by možná mluvila jinak. „Udělat se to ale tak jako tak musí,” krčí rameny.

Rekonstrukce se nelíbí, ale jsou nutné

„Prázdniny jsou krátké a oprav je potřeba hodně,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. „Neděláme to z plezíru, jsou to opravdu hraniční stavy, které je nutně potřeba opravit,“ mluvčí dodala. Řidiči by si podle ní měli lépe naplánovat trasu a se zdržením zkrátka počítat.

Pražané se jako každé léto (ne)mají nač těšit. Od 9. července do 31. srpna probíhají práce na Wilsonově ulici hned u mimoúrovňové křižovatky U Bulhara. Omezení se budou týkat minimálně jednoho jízdního pruhu.

Od 4. července rovněž do konce srpna se opravuje Jiráskův most, přičemž úpravy provozu se dotknou i Janáčkova nábřeží či Dienzenhoferových sadů. Ve stejném termínu se navíc na Smíchově opravuje i ulice Dobříšská od výjezdu z tunelu Mrázovka až ke Zlíchovskému tunelu. Právě tato omezení se nejvíce podepsala pod pondělním kolapsem. A další uzavírky hlavní město ještě čekají!

Na tyhle opravy se ještě můžeme „těšit“

S nejrůznějšími rekonstrukcemi se v létě každoročně roztrhává pytel. Od 16. července do 18. října se mezi ulicemi K Holyni a Pražským okruhem omezí doprava k Barrandovu. Suchdolská ulice Kamýcká se bude opravovat od 16. července do 28. srpna. A rovněž od 16. července, ale tentokrát „jen“ do 14. srpna, se opraví ulice Koněvova v úseku od Želivského po Rečkovu ulici.

Fotogalerie
28 fotografií