Přestože metropole zažila dny, kdy na jejím území opravdu vydatně pršelo, je to pořád málo. Hladina spodních i povrchových vod je podle pražských lesníků stále nedostačující. Množství vody, které protéká pražskými toky, se nachází zhruba na polovině normálu. Aktuální stav potvrdila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.

Krizová situace vzhledem k velkému suchu nastala na Litovicko-Šáreckém potoce. Lesníci museli zasáhnout a zajistit tak, aby voda z potoka zcela nezmizela a tok si zachoval svou funkci. Existenci Šáreckého potoka pomáhá udržovat kontrolované snižování hladiny v nádrži Jiviny.

Šeberák a Kunratický potok

Nepříznivý vývoj ovlivňuje situaci také na rybníku Šeberák a Kunratickém potoce, ze kterého se dlouhodobě nesmí brát voda, s výjimkou zdejších dvou subjektů, které tu pěstují růže a kunratické jahody.

„Ostatní odběry vody by měly být nelegální. Dělali jsme povodňovou prohlídku s příslušnými orgány, při které jsme tu viděli nelegální odběry vody. S některými občany bylo proto zahájeno správní řízení,“ vysvětlil místostarosta Kunratic Ivan Hýža (Hnutí Praha-Kunratice). Od poloviny května zároveň podle pražských lesníků platí zákaz odběru vody z rybníku Šeberák pro zalévání zahrádek. Vzhledem k aktuální předpovědi počasí sice má déšť novou vláhu do půdy přinést, otázkou však zůstává, jestli jí bude konečně dostatek.

Fotogalerie
11 fotografií