Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zjistěte, jestli vám nechybí železo! Tyhle příznaky nepřehlížejte

  • 25. listopadu 2021 | 06:00

    Trápí vás únava, bolesti hlavy nebo vám padají vlasy? Důvodem může být nedostatek železa, kterým bývají více ohroženy ženy než muži. Jaké jsou nejčastější příznaky, které byste neměli přehlížet? Nedostatku železa navíc můžete snadno předcházet pestrou vyváženou stravou, ve které nebudou chybět červené maso, ale také luštěniny, ořechy, mák, či dokonce čokoláda! Zaměřte se proto také na prevenci.

    Potraviny, bylinky, ale i kvalitní doplněk stravy mohou chudokrevnost snadno vyřešit. Jak ale vůbec odhalit, že trpíte nedostatkem železa?

  • Anémie (chudokrevnost)

    Železo je zásadní prvek v procesu krvetvorby. Tělo ho potřebuje k tomu, aby se vytvořil hemoglobin, tedy bílkovina v červených krvinkách, která umožňuje přenášet kyslík v těle. Pokud vaše tělo nemá dostatek hemoglobinu, nemají ani vaše tkáně a svaly potřebný kyslík, a nejsou schopny účinně pracovat. Tento stav se nazývá anémie (chudokrevnost).

    Anémie může mít i jiné příčiny, například velké krvácení po úraze, silná menstruace u žen, nádorová onemocnění, infekce, nedostatek vitaminu B nebo kyseliny listové, nedostatek železa je nicméně příčinou nejčastější. Ve Spojených státech trpí touto nemocí tři a půl milionu lidí a jde o nejčastější nemoc krve vůbec.

  • Co stojí za anémií?

    Hlavními důvody, proč trpí člověk nedostatkem železa, jsou nevhodná strava, především drastické diety, ale také zánětlivá onemocnění střev. Může vzniknout i v těhotenství nebo u žen, které dlouho a silně krvácejí při menstruaci. Příznakem nemusí být jen únava, která člověka napadne pravděpodobně jako první. Symptomy se liší v závislosti na závažnosti anémie, rychlosti jejího vývoje, věku a zdravotním stavu pacienta. Jaké jsou tedy nejčastější příznaky anémie?

  • Neobvyklá únava

    Každý z nás bývá unavený a někdy si tělo řekne o pořádnou porci odpočinku i spánku. Pokud ale delší odpočinek nepomáhá nebo cítíte vyčerpání a extrémní únavu i při malé fyzické zátěži, může to být příznak anémie. Zařaďte proto železo jako doplněk stravy. Proti chudokrevnosti pomáhají také některé bylinky, jako je echinacea, kopřiva, hořec, jetel nebo pampeliška, které obsahují vitamín C pro lepší vstřebatelnost železa z potravy.

  • Bledost

    Nedostatek železa také způsobuje, že krev má světlejší barvu. To se může projevit i například na barvě vaší tváře. Pokud jste náhle delší dobu bledší než obvykle, pokud máte světlejší vnitřní stranu rtů, dásně, spodek víček nebo nehtová lůžka, může být na vině nedostatek železa. 

    Na vzhledu se může nedostatek železa projevit i v podobě kvality vlasů, které více vypadávají a mají tendenci se lámat. Nesvádějte proto tento příznak na nekvalitní péči nebo stres a zařaďte do svého jídelníčku více červených potravin, jako je červené maso, vnitřnosti, ryby, ale také quinoa, brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, ořechy a sušené ovoce.

  • Zadýchávání se

    Máte pocit, že nevyjdete do třetího patra, aniž byste u toho málem vyplivli plíce? Také zhoršené dýchání a pocit nedostatku dechu i při běžných úkonech mohou být zapříčiněny nedostatkem železa. Pokud se tedy potýkáte se zvýšenou dušností a bušením srdce, rozhodně tento příznak nepodceňujte a navštivte svého lékaře. Spoustu lidi, především obézních, totiž může tento projev přehlížet kvůli své špatné kondici či stresu.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...