Nejtepleji bude v Polabí a na jižní Moravě. Relativní vlhkost vzduchu se bude během odpoledne pohybovat kolem 40 %, takže naši pocitovou teplotu zvyšovat nebude. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slabý pokles tlaku vzduchu pocítí meteosenzitivní skupina obyvatel bolestí hlavy nebo malátností. Změna charakteru počasí může zatížit chronicky nemocné a starší generace – například pálením nebo svěděním starých jizev, kloubů a zvýšenou únavou. U obzvlášť citlivých jedinců se mohou vyskytnout i záchvaty žlučových kolik nebo revmatické bolesti.

K vodě i na horské tůry

Teploty nás už budou lákat k vodě – její kvalita je většinou dobrá, teplota vody se pohybuje nejčastěji mezi 20 až 22 °C, takže v ní ještě moc dlouho nevydržíme. K vodě s sebou dostatek nealkoholických tekutin – nejméně 2,5 litru pro dospělého na den a opalovací krém. Přes poledne hrozí spálení pokožky už po 30 minutách bez ochranných prostředků. Pro děti pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Sobotní počasí bude umožňovat širokou škálu venkovních aktivit – naplánujte výlety, horské túry, cyklistiku, běh, kolečkové brusle, tenis nebo grilování. Srážky během pracovního týdne zlepšily průtoky vody v řekách – podmínky tak budou dobré i pro vodáky. Také index rybaření bude dosahovat vysokých hodnot.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Do Česka se vrátí letní teploty, zaprší jen ojediněle Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií