Větev spadla na stan v kempu v obci Domanín poblíž Třeboně. Ve stanu byli dva dospělí a čtyři děti. "Muž si stěžoval na bolesti hlavy, ale nemělo by to být nic vážného. Kolegové jsou na místě," řekla Uhlířová. Hasiči budou v kempu ještě strom ořezávat.

Kvůli větru a dešťům zasahovali jihočeští hasiči od soboty do dnešního rána asi desetkrát. Převážně odstraňovali spadlé stromy, odčerpávali také vodu v Českých Velenicích.

Napilno měli v sobotu večer i hasiči na Vysočině. Zasahovali v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Jihlava a Třebíč. Kromě stromů a větví spadlých na silnice měli i dva zásahy, kdy spadlé stromy poškodily dráty vysokého napětí.

"Foukalo tady, stromy a větve padaly jednotlivě, ale další problém jsme s tím neměli a s vodou jsme neměli vůbec žádné problémy. Běžné, jak praskají stromy. Žádná velká bouřka tady ani nebyla, foukalo tady, tak praskaly stromy," řekl operační důstojník hasičů.

Na jihovýchodě Moravy může spanout až 35 mm

Silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami dnes hrozí už jen na jihovýchodě Moravy. Zejména odpoledne tam může ojediněle napršet až 35 milimetrů vody na metr čtvereční, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav. Bouřky budou podle meteorologů ustávat večer.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Aktuální varování před bouřkami platí pro celý Zlínský kraj a dále pro okresy Břeclav, Hodonín a Vyškov. Původní výstraha, kterou meteorologové vydali v sobotu, se týkala celé jižní poloviny České republiky.

V místech postižených přívalovými dešti podle meteorologů může voda zatopit níže položená místa, jako jsou podchody nebo sklepy. Lidé by si také měli dát pozor na riziko zásahu bleskem a na možnost pádu větví.

Fotogalerie
16 fotografií