Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecké inferno zabilo nejméně 74 lidí. V ohrožení i Češi? V hotelu jim vypadl proud

Autor: ČTK, ula, simao - 
24. července 2018
17:58

Peklo na zemi. V Řecku vypukly obří lesní požáry, v důsledku nich zahynulo již nejméně 74 lidí. Řecké úřady dosud nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými byli i čeští občané, uvedla česká konzulka v metropoli Athénách. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že je připraveno poskytnout Řecku pomoc, informace o zraněných Češích nemá. Dovolenou zkomplikovaly některým turistům - včetně Čechů - výpadky elektřiny.

Nejméně 74 životů si již vyžádaly lesní požáry v Řecku na východě od Athén. Řecké televizi Skai to řekl starosta města Rafina Evangelos Burnus. Zraněných je podle aktuálních informací 187, řada z nich je v ohrožení života.

Řecká tragédie: Zemřelo i půlroční dítě

Mezi zraněnými je i 23 dětí. Jednou z nejmladších obětí se podle agentury Reuters stalo teprve půlroční dítě, které se udusilo kouřem. Podle agentury DPA přes noc přestal vát silný vítr, a požáry se tak na mnoha místech podařilo dostat pod kontrolu.

Největší počet mrtvých záchranáři nalezli v obci Mati východně od Athén. „Tam je bohužel největší počet zraněných, ale i největší počet mrtvých, lidí, kteří nezvládli odjet a byli uvězněni ve svých domech či autech,“ uvedl Tzanakopulos.

Situaci českých turistů monitorují

Řecké úřady dosud nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané, sdělila ČTK česká konzulka v Athénách Světlana Danešová s odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí. Vliv požárů je podle ní patrný i v hlavním městě. „Není tu azurové nebe, ale bílo-šedivé,“ uvedla v telefonátu.

Situaci českých turistů v Řecku monitoruje Asociace cestovních kanceláří ČR, řekl ČTK její místopředseda Jan Papež. „Zatím to vypadá na to, že by se to díky větru nemuselo dotknout žádné lokality, ve které čeští turisté jsou. Ale to může mít vývoj,“ dodal.

Čechy na dovolené stihl výpadek elektřiny

Češi podle mluvčí ministerstva zahraničí mezi oběťmi a zraněnými s největší pravděpodobností nejsou a tuzemští turisté nejsou požáry přímo ohroženi. Oheň ale zkomplikoval dovolenou 80 až 90 českým turistům, kteří bydlí v oblasti Attiky v hotelu Kinetta Beach.

Marketingový ředitel cestovní kanceláře CK Exim tours Stanislav Zíma ČTK řekl, že hotelu v pondělí večer vypadla elektřina a nepodařilo se spustit náhradní zdroj. Ministerstvo je podle mluvčí Ireny Valentové s těmito turisty v kontaktu.

Zavřeli hlavní silnici na pobřeží

Ohněm hotel zasažen nebyl. Nepříjemný ale podle Zímy mohl být pro dovolenkáře dým, který se zvedá kvůli hašení požárů z letadel. Zíma upozornil, že Řekové v pondělí odpoledne uzavřeli hlavní silnici, která vede kolem pobřeží. Provoz aut už byl ale obnoven. „Hotely by už měly najíždět na normální provoz,“ dodal.

„Požáry u Athén se našich klientů nijak nedotkly. Drtivá většina našich letovisek je na ostrovech. Nejbližší pevninské letovisko je vzdálené přes 300km. Nevyužíváme ani athénské letiště,“ uvedla na Twitteru CK Fischer. 

Sbalte si evakuační zavazadlo, radí ministerstvo

České ministerstvo zahraničních věci uvedlo v tiskové zprávě, že podle mluvčí požární služby Athén „jsou požáry v turistické oblasti Kineta, v Mati v okolí Rafiny a v Penteli na ústupu a v této chvíli je mají požárníci pod kontrolou“.

A vydalo doporučení pro turisty, kteří se nacházejí v oblasti případných požárů. Doporučuje nejen postupovat dle pokynů poicie, požárníků či zaměstnanců hotelu či delegátů cestovek. „Připravit evakuační zavazadlo, ve kterém budou léky, voda, cestovní doklady, peníze a mobilní telefon. U dětí doporučujeme přibalit kojeneckou výživu, pleny aj. V případě blízkého požáru a nemožnosti získání informací od policie a požárníků doporučujeme místo ihned opustit a ihned kontaktovat pobřežní hlídku na čísle 108, na tuto krizovou linku sdělíte co nejpodrobněji místo vašeho pobytu,“ radí ministerstvo.

„V případě pohřešování osoby volejte telefon 199 (požárníci), nebo nouzovou evropskou linku číslo 112 (zde lze hovořit česky),“ dodal resort. Ministerstvo zahraničních věcí vedle toho doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD.

Česko je připraveno pomoci

Počet obětí podle agentury DPA na základě zpráv z míst, která oheň postihl, ještě poroste. Záchranáři stále objevují nová ohořelá těla. Zda jsou mezi oběťmi pouze místní nebo i turisté, zatím není jasné.

Česko je přitom Řecku připraveno pomoci, aktuálně ale řecká strana pomoc nepožaduje, uvedla dnes mluvčí ministerstva zahraničí. „V případě, že by se situace změnila, je Česká republika i nadále připravena operativně poskytnout Řecku pomoc z rozpočtu na humanitární pomoc,“ uvedl Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen řízením ministerstva zahraničí.

Tsipras: Požáry někdo založil úmyslně?

„Noc bude těžká,“ uvedl na noční tiskové konferenci řecký premiér Alexis Tsipras, který předčasně ukončil návštěvu Bosny a Hercegoviny a vrátil se do Athén, aby předsedal krizovému štábu. Premiér vyjádřil podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Do Athén povolal hasiče z jiných řeckých regionů, kterým bude při hasicích pracích asistovat i armáda. Řecko zároveň o pomoc požádalo i další země EU.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala dramatickou situaci DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí. V Řecku v současnosti panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. V postižené oblasti navíc vál silný vítr, který se ale přes noc uklidnil.

Zobrazit celou diskusi