Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český astronom o zatmění století: Na nebi se kromě rudého Měsíce objevil i Krteček

Autor: ČTK, ula - 
28. července 2018
14:33

Unikátní podívanou nejdříve komplikovala oblačnost, nakonec se počasí umoudřilo a v druhé půli zatmění byly podmínky pro pozorování ideální. A tak si i Češi užili pohled na rudý Měsíc. Místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan si chválil nejen samotný úkaz, ale také atmosféru, která mezi lidmi panovala. A upozornil, že na obloze byla vidět vedle nebeské show i stanice ISS, která má na palubě plyšového českého Krtečka.

Kvůli nejdelšímu zatmění Měsíce dorazilo v pátek do areálu Astronomického ústavu v Ondřejově téměř tisíc lidí. Astronomové pro zájemce otevřeli západní a centrální historické kopule, ve kterých byly připraveny dalekohledy pro pozorování. Před oběma čekaly dlouhé zástupy zájemců, řada lidí si navíc přinesla vlastní zařízení včetně mobilních aplikací, které určují polohu hvězd.

Zklamání vystřídalo nadšení

Podle Pavla Suchana, mluvčího Astronomického ústavu AV ČR, dorazila asi tisícovka lidí. „Lidé si přinesli deky, udělali si piknik a občas se podívali dalekohledem. I když museli čekat frontu, neslyšel jsem žádné nespokojené hlasy,“ řekl Suchan pro Blesk Zprávy.

Sledování v Česku ale zkomplikovalo počasí. „Zpočátku jsme byli zklamaní, protože vždy pořádáme pro lidi soutěž, kdo první uvidí na obzoru vycházející měsíc. Bohužel tentokrát jsme museli čekat hodinu, než se utvořily ideální podmínky pro sledování,“ okomentoval Suchan nepříznivou oblačnost. Vše se ale v dobré obrátilo. A šlo tak o jediný problém při včerejším sledování nádherného astronomického úkazu.

Mávání českému Krtečkovi

Podle Suchana se diváci nebeské show dočkali také jedné nečekané chvíle, která byla ve výsledku velmi emotivní.

„Kolem půl jedenácté letěla přes oblohu mezinárodní kosmická stanice ISS, což byla velmi jasná tečka na obloze. A protože ISS má teď na palubě našeho Krtka astronauta, kterého tam vzal velitel ISS Andrew Feustel, tak lidé začali nadšeně tleskat a mávat,“ popsal událost Suchan.

Žena amerického astronauta Feustela má české kořeny. Byl to právě její nápad, aby na palubu raketoplánu vzal s sebou krtečka Žena amerického astronauta Feustela má české kořeny. Byl to právě její nápad, aby na palubu raketoplánu vzal s sebou krtečka | ČTK

Astronom: Další zatmění v lednu 2019

Včerejší úplně zatmění Měsíce bylo v tomto století rekordní, trvalo 103 minut. Před úplným zatměním řada lidí na obloze pozorovala i částečné zatmění, které znovu následovalo i po úplném zastínění. Měsíc tak ve stínu Země strávil celkem tři hodiny a 54 minut. Zároveň bylo možné spatřit neobyčejně jasnou planetu Mars a i nejmenší úplněk v roce.

„Zatmění Měsíce není tak vzácný úkaz. Tohle bylo nejdelší v tomto století, ale už v lednu 2019 bude další zatmění Měsíce - i když kratší a bude až nad ránem,“ uklidňuje Suchan ty, kteří včerejší nebeskou událost propásli nebo ji nemohli sledovat.

Podobně dlouhého zatmění se dočkají až naši potomci, dojde k němu totiž až za 105 let a potrvá o tři minuty déle.

Video  Rudý Měsíc a nebeská show století: Takhle zatmění viděli z Řecka  - Reuters, Hudebnibanka.cz / Wonderfull Moonlight
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi