Česko má za sebou další velmi teplý den s teplotami nad 30 stupňů Celsia. Nejvyšší teplotu dnes meteorologové zaznamenali ve středočeské Řeži, kde se rtuť vyšplhala na 36,2 stupně Celsia. Shodně 35,6 stupně bylo v Kopistech na Litoměřicku a v Ústí nad Labem-Vaňově. Teplotní rekordy pro 30. červenec dnes ale na drtivé většině stanic s dlouhodobou historií měření nepadly, uvedl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle předpovědi na příští dny by nejtepleji mělo být ve středu, kdy rtuť může vystoupit až k 37 stupňům Celsia. Pak se nepatrně ochladí, ale nejvyšší teploty budou nadále překračovat tropickou třicítku.

Vydrží ještě mnoho dní

Současná vedra souvisí s roční dobou, ale také s tlakovou konfigurací. „Nad severovýchodem Evropy je poměrně mohutná tlaková výše, kdežto nad Atlantikem je tlaková níže. Mezi těmito dvěma tlakovými útvary k nám proudí teplý vzduch od jihu. Vypadá to, že situace je dost stabilní, takže vydrží pravděpodobně ještě mnoho dní, více než týden, možná že to bude v průběhu celého srpna převažovat,“ řekl Dvořák.

Do Česka proudí horký vzduch z jižní a jihozápadní Evropy, kde je velmi teplo. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se teploty pohybují mezi 30 a 35 stupni Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Studená fronta se rozpadne

„Po celý týden budou teploty víceméně vyrovnané. Nejteplejší den v týdnu lze těžko určit, protože ty dny budou téměř vyrovnané,“ uvedl Dvořák. Předpovědi počasí podle něj ještě v sobotu naznačovaly, že ve čtvrtek by se mělo postupně ochladit o 6 až 8 stupňů, ale novější modely to už neukazují. Studená fronta se totiž nad střední Evropou nejspíš rozpadne a nepřinese výraznější ochlazení.

Absolutně nejvyšší teplota na území Česka byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, a to 40,4 stupně Celsia. Vlna veder byla tehdy značná, teploty na většině území dosahovaly 38 stupňů. „To asi letos nepadne, to už je hodně vysoká teplota,“ konstatoval Dvořák.

Ve středu ve Španělsku a Portugalsku až 40°C

Zato v Evropě tyto teploty padají. Od středy se na jihozápadě Španělska a v Portugalsku očekávají i teploty přesahující 40 stupňů. Vlna veder by tam měla vydržet minimálně do poloviny příštího týdne, uvedli čeští meteorologové na webu. Ve Francii je podle Dvořáka také kolem 30 stupňů, velmi teplo je i na severu Itálie a v Maďarsku.

Nezvykle teplo je i ve Finsku, kde se teploty pohybují kolem třicítky. Do Skandinávie proniká už několik týdnů velmi teplý vzduch, který přinesl i mnoho teplotních rekordů. Před deseti dny bylo v severní Skandinávii 34 stupňů Celsia.

Ochladit se? V Británii teplota klesla

Kdo by se chtěl ochladit, měl by podle Dvořáka vyrazit do Karpat, Alp, Pyrenejí nebo na Balkán. Teploty kolem 20 stupňů panují také v Británii, ve Skotsku je dokonce kolem 15 stupňů. Oblast chladnějšího vzduchu je také na jihu Norska.

Deštivý víkend výrazně zlepšil situaci ve Švédsku, které sužovaly nejhorší požáry v moderních dějinách země. „Nacházíme se v nové fázi. Nyní je výhled lepší,“ řekl agentuře DPA mluvčí švédské civilní ochrany Mikael Tofvesson. Hasiči a technika, kterou v minulých týdnech vyslalo na pomoc skandinávské zemi několik evropských států, tak začnou tento týden Švédsko opouštět, informovala dnes agentura DPA.

Fotogalerie
14 fotografií