Nejvyšší teploty naměříme opět v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Plzeňském kraji. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 27 °C. Podobné teploty přinesl 1. srpen také v roce 1994.

Oblačnosti bude na obloze opět málo – bude jasno až polojasno, během odpoledne se bude ojediněle tvořit kupovitá oblačnost, ze které budou vypadávat slabé přeháňky nebo se tvořit lokální bouřky. Ty budou doprovázené srážkovými úhrny kolem 10 mm. Vítr bude foukat pouze mírný východní o rychlosti do 18 km/h.

Hrozí úpal a úžeh

Extrémně vysoké teploty mohou způsobovat zdravotní potíže – ať už stres nebo kolaps, a to i u zdravých jedinců. Proto dodržujte klidový denní režim, pravidelně pijte, zdržujte se ve stínu, přes poledne v chládku domova a málo se oblékněte. Nejhůře se budou cítit starší generace, astmatici, kardiaci, novorozenci a těhotné ženy – ti by se měli poradit se svým lékařem.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Sportovní aktivity raději úplně vynechte. Na koupaliště se vydejte buď hned ráno, nebo až večer – i tak nešetřete opalovacím krémem a pokrývka na hlavu by měla být samozřejmostí, jinak hrozí úpal nebo úžeh. Index pracovní výkonnosti bude na nízkých hodnotách – pracovní nálada a koncentrace budou na nule.

Celá Evropa se peče

Nejsme v tom sami. Tropické teploty panují nad většinou starého kontinentu. V Římě je 37 °C, v Madridu 38 °C, v Aténách 31 °C, ve Vídni 34 °C, v Berlíně 34 °C, v Paříži 30 °C, v Bratislavě 34 °C, ve Splitu 32 °C, v Bukurešti 30 °C, ve Varšavě 32 °C, na Kypru 34 °C a v Lisabonu 33 °C.

Fotogalerie
25 fotografií