Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Švédsko kvůli vedru přišlo o nejvyšší bod. Ledovci Kebnekaise roztála špička

Autor: Mii - 
2. srpna 2018
12:09

Extrémní vedro, které od června panuje ve Švédsku, nepřestává místní lidi šokovat. Nejen, že se musí potýkat s netypickým suchem, požáry a tropickými teplotami vysoko nad průměrem, ale budou muset také přepisovat učebnice. Zaledněná jižní špička ledovce Kebnekaise kvůli vedru roztála, a přišla tak o titul nejvyšší bod země. Informuje o tom server The Guardian.

Překvapivou zprávu ve středu oznámili švédští vědci. „Nikdy jsem neviděla, že by v létě roztálo tolik ledu,“ komentovala situaci profesorka geografie Gunhilda Rosqvistová ze Stockholmské univerzity. Rosqvistová je šéfkou výzkumné stanice Tarfala, která jižní zaledněný vrchol hory měří několik let v rámci výzkumu klimatických změn.

Kebnekaise má dva vrcholy. Jeden severní nezaledněný a druhý jižní zaledněný, který je od nepaměti vyšší. Jenže kvůli červencovému horku z jižního vrcholu roztály čtyři metry sněhu, nejvyšším bodem Švédska se tak stal severní vrchol. Podle profesorky tento úbytek nastal mezi 2. a 31. červencem, tudíž průměrně každý den roztálo 14 cm sněhu.

„Děje se to velice rychle. Výsledkem letošního horkého léta bude hlavně rekordní ztráta sněhu a ledu v horách,“ uvedla Rosqvistová. Jižní vrchol Kebnekaise definitivně přišel o titul nejvyšší bod země k 1. srpnu.

Loni byl rozdíl mezi vrcholy dva metry, bývával ale výraznější. K měření Kebnekaise dochází od roku 1880 a posledních dvacet let jižní vrchol přichází zhruba o metr ročně. Letos byl úbytek ještě akcelerován.

Švédsko se potýkalo s požáry

Švédsko na letošní extrémní vedra není připraveno. Obvykle zde v létě panují teploty kolem 23 stupňů Celsia, letos se ale země dlouhodobě potýká s teplotami až kolem 35 stupňů Celsia. V mnoha částech Švédska byla od května do poloviny července zaznamenána největší sucha od začátku měření v 19. století.

I z toho důvodu v zemi vypukla série lesních požárů, se kterými pomáhali hasiči z Itálie, Německa, Polska, Francie a Norska. Odhadovaná škoda je 600 milionů švédských korun (1,5 miliardy korun).

Zobrazit celou diskusi