Extrémní vedro dál spaluje Česko. V Praze nyní začali obyvatelé poukazovat na to, že na travnatých plochách dochází k seči, čímž pracovníci údržby zeleně odsuzují zkrácený porost k záhubě.

Tuto myšlenku potvrdili také odborníci z Lesů hlavního města Prahy. „V těchto horkých a rozpálených dnech je skutečně lepším řešením vyhnout se nadměrnému sekání trávníků. Pokud je to nevyhnutelné, doporučujeme sekat trávu na vyšší stupeň pojezdu sekačky tak, aby posečená tráva měla na výšku 8 až 12 centimetrů,“ uvedl za organizaci Václav Nejman.

Co konkrétně vadí?

Pokud dojde k nešetrnému zkrácení trávy během dnů, kdy zemský povrch spaluje sluneční žár, půda ztrácí ochranu, kterou jí tráva poskytuje. „Sluneční paprsky a teplo se rychleji a ve větší míře dostanou na povrch země a dochází k rychlejšímu zahřívání půdy, a tím i výparu drahocenné vody. Tráva o délce 5 centimetrů zkrátka nedokáže poskytnout tak dobrý kryt půdy,“ přiblížil celý proces Václav Nejman.

Vzhledem k tomu, že příroda dostává od tropického vedra už tak zabrat, bylo by na základě poskytnutého vyjádření odborníků vhodné, aby se při seči trávy myslelo komplexněji. Odborníci dodávají, že nešetrným zkracováním trávy dochází k úhynu vegetačního pokryvu v důsledku nadměrného horka a nedostatku vody. „Ideální je posečenou trávu neodnášet a neshrabovat, ale nechat ji ležet na místě, aby alespoň částečně poskytovala půdě stín a pomáhala zadržet vodu,“ poradil závěrem Václav Nejman z Lesů hlavního města Prahy.

Fotogalerie
9 fotografií