Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Výheň ve Španělsku a Portugalsku poleví. Čtyřicítky budou ale místy i v neděli

Autor: ČTK, nkov - 
5. srpna 2018
10:50

Jihozápad Evropy sužovaly i v sobotu nebývale vysoké teploty, které se ve španělském regionu Extremadura vyšplhaly až na 46 stupňů. O dva stupně vyšší evropský rekord z Atén z roku 1977 ale pokořen nebyl. V neděli už by měly podle meteorologů teploty na jihu Španělska i Portugalska pozvolna klesat, i tak ale budou někde přesahovat 40 stupňů. Obě země hlásily i v sobotu několik lesních požárů.

Nejvyšší teploty byly v sobotu ve Španělsku stejně jako v pátek v provincii Badajoz, kde naměřili ve stejnojmenném městě 46 stupňů Celsia, tedy nejvíc v historii tohoto města. I pro dnešek v této oblasti platí varování před vysokými teplotami, maxima by ale měla dosáhnout „jen“ 42 stupňů. Nejteplejší den letošního roku zažili v sobotu na severovýchodě Katalánska, kde naměřili 40 stupňů.

Nejteplejší den letoška byl v sobotu také v jihošpanělském městě Córdoba (region Andalusie), kde naměřili odpoledne 44,2 stupně. Právě Córdoba drží španělský rekord, který je z loňského července a činí 46,9 stupně. V neděli už by v Andalusii podle meteorologů měly teploty mírně klesat, stejně jako v Extremaduře.

Vedra ve Španělsku si tento týden vyžádala tři oběti, z nichž jedna zemřela v pátek v Barceloně a dva muži zemřeli už před tím v jihovýchodním regionu Murcia.

Jih Evropy zápasí i s lesními požáry

Také jih Portugalska sužovaly v sobotu nebývale vysoké teploty, které ale byly mírně nižší než v pátek, kdy padly na osmi místech v zemi lokální rekordy. Už ve čtvrtek naměřili v centrální části Portugalska u města Abrantes 45,2 stupně Celsia. Portugalský rekord z roku 2003 je ale o něco vyšší, činí 47,4 stupně.

V jihoportugalském regionu Algarve už od pátku zuří lesní požáry, které se stále nepodařilo uhasit. Portugalská televize RTP dnes ráno uvedla, že s ohněm tam bojuje více než 700 hasičů.

Lesní požáry byly v sobotu hlášeny i ze Španělska. V katalánské provincii Gerona kvůli jednomu z nich museli odpoledne na více než hodinu zcela uzavřít část dálnice AP-7 poblíž francouzských hranic. Katalánští hasiči spolu s francouzskými ale požár posléze dostali pod kontrolu a provoz mohl být obnoven.

Zobrazit celou diskusi