Srážkové úhrny se budou na východě území pohybovat i přes 10 mm. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 14 °C. Během dne bude foukat mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Ochlazení přinese úlevu většině z nás, přesto bude index kondice na středních hodnotách. Pokles teplot a s nimi spojená změna tlaku vzduchu, mohou způsobit bolest hlavy, pokles krevního tlaku, únavu nebo špatnou náladu. Vyloučené nejsou ani srdeční příhody.

Počasí bude umožňovat širokou škálu aktivit – na východě území kvůli dešti převážně ty domácí, v Čechách se vydejte na výlet do přírody, za sportem na hřiště nebo stadion. Pracovní aktivita bude na středních hodnotách – spíš se vrhněte do restů z pracovního týdne, než do něčeho nového. Na východě území se bude hodit pláštěnka nebo deštník, pro děti i holínky. Ospalost z velké oblačnosti a místy deště rozeženete zvýšením počtu šálků kávy.

Ochlazení na víkend nehlásí pouze Česko, ale výrazný pokles teplot vzduchu zaznamenala celá Evropa střední a západní – tady všude se dnešní nejvyšší odpolední teploty budou zastavovat nejčastěji kolem 20 °C. Ve Středomoří i nadále panuje slunečné a tropické počasí – na Kypru a ve Španělsku se nejvyšší odpolední teploty zastavují až na 35 °C.

Video
Video se připravuje ...

Pražané si užívali déšť. Michal Petera, Petr Mareš

Fotogalerie
14 fotografií