V západní části území bude zataženo až oblačno, od západu místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ve východní polovině území bude zpočátku dne polojasno a oblačnost a srážky tam budou přibývat během pozdního odpoledne. Ojediněle se budou i na Moravě a ve Slezsku vyskytovat bouřky – ty budou doprovázené zesílením větru na nárazovou rychlost 70 km/h a srážkovými úhrny kolem 15 mm..

Přechod studené fronty a s ní spojenou změnu tlaku vzduchu pocítí zejména chronicky nemocní, meteosenzitivní, malé děti a starší generace. Zejména tyto skupiny by měly dodržovat klidnější režim. Bouřky mohou zatěžovat psychicky labilní jedince. Velká oblačnost bude způsobovat větší únavu a ospalost. Na východě území mají před sebou dusný den, tam se doporučuje zvýšit příjem nealkoholických tekutin.

Kde aktuálně prší a bouří? Podívejte se na radar

Index pracovní výkonnosti bude nízký – do nových věcí se nám moc chtít nebude, scházet nám bude energie. Dohánět ji budeme zvýšeným přísunem kofeinu – klidně zvyšte dva šálky kávy na tři. Sportovní aktivity plánujte raději pod střechou, například ping-pong, tenis, basketbal nebo nohejbal. Do přírody a na výlety přibalte deštník, pláštěnku a pro děti holínky.

Na východě území bude počasí ještě na koupání – teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje až na 24 °C. Teplota moře ve Středomoří se pohybuje až na 27 °C, u jižní Itálie až na 28 °C. A ve Středomoří pokračuje tropický charakter počasí s maximy až na 34 °C.

Fotogalerie
14 fotografií