Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

200 hřibů za 2 hodiny: Po absolutním půstu začínají houbí hody

Autor: Jana Gogová, wer, lac - 
14. září 2018
16:59

Dlouho předlouho houbaři strádali. Teď jim deštíky změnily mnohatýdenní letní půst způsobený extrémním suchem v radost. A pořádnou. Podívejte se: Tohle je 200 hřibů!

V podhůří Hostýnských vrchů je Lucie Gerychová (31) z Kašavy na Zlínsku jako doma. Trénovala tam před zkouškou na houbařskou »profilicenci« neboli znalecké osvědčení z Krajské hygienické stanice. Tu má už v kapse a do lesů za úlovky vyráží dál.

Sezona se rozjíždí

Letošní sezonu přirovnává k loňské. „To bylo dlouho slabé, pak jsme třeba našli za dvě a půl hodiny 654 krásných zdravých hřibů smrkových. Podobně jako nyní,“ popisuje Lucie. Se sestrou Klárou (16) a kamarádem Jakubem Suchým (26) sčítali o víkendu neuvěřitelné úlovky po dvouhodinové procházce lesem.
Dvě stě hřibů smrkových, o něco méně dubových, bedly, křemenáče, žampiony a klouzky,“ vypočítává Lucka, která pracuje jako zubní technik.

Klasicky i netradičně

Samozřejmě že jsme si udělali něco na zoubek. Kromě klasiky, tedy polévky a řízků, tentokrát také salát i moc chutné carpaccio,“ říká a hned přidává recept. „Krásné mladé plodnice nakrájím na tenoučké až průsvitné plátky, přidám sůl, pepř a olivový olej, houby jsou syrové, dietní a delikátní,“ dodává houbařka.

Víte, že...

Zkoušku ve znalosti hub si může udělat každý. Musí ji však mít ten, kdo s nimi obchoduje.

Do lesa museli k sousedům... vyplatilo se!

Na kontrolu, zda houby rostou, si v neděli zajel Alexej Červeňák (48) se synem Alexejem (11) z Chomutova. Museli však až do sousedního okresu. Na Chomutovsku stále platí zákaz vstupu do lesů. Na Mostecku a Teplicku byl zrušen. A vyplatilo se. „Během chvilky jsme našli několik hřibů. Na smaženici bude,“ radovali se.

Výzva Blesku

Vystrkují klobouky z mechu i u vás? Pochlubte se úlovky. Pošlete fotku s aktuálním Bleskem na: MMS: 724 249 000, e-mail: tip@blesk.cz

Video: Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé

Video  Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

blamal ( 14. září 2018 21:52 )

 Houbí? Pani redaktorka je zrejme milovnice obludnych novotvaru. A co korektori a editor? Take, take? Nebo jste jen obycejni idioti? Otresny.

slovan1954 ( 14. září 2018 21:48 )

M yslíme na druhé!

zzzzz ( 14. září 2018 19:02 )

 Dobryyyyy, fortun

zzzzz ( 14. září 2018 18:22 )

 Ho....coooo??? Houbí hody? Aha, "hledám dům holubový..." Vy češtinářský hovada!

milan1959 ( 14. září 2018 18:06 )

A teď tu o Karkulce Blesku

Zobrazit celou diskusi