Tropické teploty mohou zatěžovat zejména starší generace, kardiaky, astmatiky a těhotné ženy. Rozhodně vysoké teploty a slunečnou oblohu nepodceňujte ani v září. Zvyšte tedy přísun nealkoholických tekutin – vypijte kolem tří litrů, přes poledne se nezdržujte na přímém slunečním záření, na hlavu pokrývku, na oči sluneční brýle.

Samozřejmostí by měl být také opalovací krém, UV index se pohybuje na 5. Zejména přes poledne se vyhněte zvýšené fyzické zátěži na slunci.

Vysoké teploty nás připraví o slibný pracovní výkon

Index pracovní výkonnosti bude zpočátku dne vysoký – s narůstajícími teplotami bude rychle klesat. Důležité činnosti tak naplánujte hned na ráno a dopoledne.

Odpolední počasí nás bude lákat do přírody a také k vodě. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji do 20 °C. Ze sportovních aktivit volte ty méně náročné na fyzičku, třeba lehčí procházky.

Ve středu budou v Česku teploty srovnatelné s teplotami ve Středomoří – ve Španělsku se odpolední teploty šplhají ke 30 °C, v Řecku do 28 °C, v Itálii na 31 °C. Teploty na koupání stále panují také v Chorvatsku – tam je až 29 °C. Teplota moře se nejčastěji pohybuje od 25 do 27 °C, na Kypru je až 29 °C.  

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
35 fotografií