Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lidé tu na hurikány nejsou zvyklí!“ Florence se s ničivou silou řítí k USA

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. září 2018
18:30

Hurikán Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu. A pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 225 kilometrů v hodině a v příštích dvou dnech se zvýší nejméně na 250 kilometrů v hodině, varují experti. Prudké lijáky zasáhnou pobřeží i vnitrozemí, záchranáři očekávají záplavy a výpadky proudu.

Meteorologové zmínili čtyři důvody, proč se obávají, že hurikán Florence bude jedním z nejhorších za několik desetiletí. Uvedli, že nebezpečí představuje hlavně to, že míří do oblasti, kde lidé na hurikány nejsou moc zvyklí. Živel by měl udeřit na severu východního pobřeží, zasažena by měla být Jižní i Severní Karolína.

Odborníci připomněli, že před 29 lety na místě řádil hurikán Hugo, ale od té doby se tudy prohnalo jen několik bouří. Vzrostl i počet obyvatel pobřeží. „Na pobřeží žije o 25 procent více lidí než předtím. Většina z nich nikdy neviděla tak silnou bouři, jako je Florence,“ uvedl meteorolog stanice CNN Chad Myers.

Hurikán Florence zasáhne pobřeží USA ve čtvrtek 

„Nemají ani ponětí, co větrná smršť udělá s jejich domovem, neví ani, jak správně zabezpečit své domy,“ dodal Myers. Starosta pobřežního města WIlmighton Bill Saffo připustil, že situace je velmi vážná. „S nepříznivým počasím se tady potkáváme často, víme, jak se postavit dešti a větru. Nicméně síla blížícího se hurikánu nás znepokojuje,“ uvedl Saffo.

Okamžitá evakuace obyvatel

Starosta vyzval obyvatele, aby se na příchod bouře důkladně připravili a neodkládali evakuaci. „Jakmile bouře udeří, nebudeme pro vás schopni vyslat záchranáře,“ varoval Saffo.

Zdá se, že lidé uposlechli varování úřadů a přistoupili na evakuaci. Obchody na pobřeží obou států jsou prázdné. Místním čerpacím stanicím došlo palivo v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel. Ze svých domovů byly evakuovány statisíce obyvatel. Do náhradních zařízení byli rovněž umístěni vězni ze severokarolínských věznic, které stojí v předpokládané trase hurikánu.

Lidé se připravují na příchod hurikánu Florence (12. 9. 2018). Lidé se připravují na příchod hurikánu Florence (12. 9. 2018). | ČTK

Meteorolog: Je to hurikán obrovské síly

Odborníci upozorňují, že hurikán se přižene s obrovskou silou. Z bouře druhé kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se rychle posunul na čtvrtou kategorii. Ve svém centru by měla Florence dosáhnout rychlosti větru až 250 kilometrů za hodinu.

„Hurikán stále sílí, jeho rychlost se bude zvětšovat s tím, jak míří na pevninu. Je klidně možné, že budeme čelit bouři páté kategorie,“ uvedl Myers.

Bouřkové vlny, prudký déšť a bleskové povodně

Největším nebezpečím nicméně podle expertů není vítr, ale voda. Bouři by měly doprovázet silné lijáky. „Bouřková vlna by mohla spláchnout značnou část pobřeží. Pokud k tomu dojde, oběti na životech by mohly přesáhnout stovku,“ informoval Brock Long z Federální agentury pro zvládání krize (FEMA).

„Mluvíme o vlně vysoké 6 metrů, každá bouřková vlna přesahující 3 metry je považována za život ohrožující,“ vysvětlil ředitel Národního centra pro hurikány Ken Graham.

Hurikán pravděpodobně v oblasti způsobí bleskové povodně, a to nejen na pobřeží, ale i ve vnitrozemí. Meteorologové předpokládají, že jakmile se Florence přežene přes pobřeží, jeho síla bude postupně slábnout. Nad pevninou by měl ale zůstat poměrně dlouho.

„Tahle bouře je naprosto specifická, podle předpovědi nad oběma státy zůstane dlouho, byť ve slabší formě. Doprovázet ji bude samozřejmě vydatný déšť, půda bude značně promočená a brzo se k větru přidají i záplavy. V ohrožení tedy není jen pobřeží, ale i vnitrozemí,“ prohlásil Long.

Podle Myerse by v některých zaplavených oblastech mohla voda rychle stoupat až do výšky 50 centimetrů. Problémem je i to, že obě Karolíny si prošly obdobím dešťů a půda nebude schopná pojmout další vodu. „Lidé žijící ve vnitrozemí by na povodně měli být připraveni,“ přidal své varování meteorolog CNN Brandon Miller.

Simulace úderu hurikánu

Americká meteorologická služba odhaduje, že Severní a Jižní Karolína může dostat příděl až 700 milimetrů vody. Evropský simulační model, který podle agentury AP američtí experti považují za spolehlivější, počítá v některých oblastech Severní Karolíny s množstvím vody až 1150 milimetrů.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami skladujícími odpadní látky ve velkých lagunách. Před příchodem hurikánu budou odstaveny energetické provozy, obavy z rozsáhlých škod na životním prostředí ale přetrvávají.

Zobrazit celou diskusi