Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Supertajfun široký 900 kilometrů ničí Filipíny: Strhává střechy a ohrožuje miliony lidí

Autor: ČTK, bud - 
14. září 2018
22:02

Severovýchodní pobřeží Filipín dnes zasáhl supertajfun Mangkhut. Podle svědků s sebou přinesl silný vítr, který strhává střechy a elektrické vedení, a oslepující příval deště. Informovaly o tom tiskové agentury. Tajfun udeřil před sobotním rozbřeskem místního času na pobřežní město Baggao v provincii Cagayan na severním výběžku ostrova Luzon.

Zatím nejsou hlášeny žádné větší škody nebo oběti na životech. V ohrožené části Filipín byly uzavřeny školy. Úřady vyzvaly zhruba 5,2 milionu osob, kteří žijí v očekávané dráze tajfunu, aby nevycházeli z domovů. Meteorologové uvedli, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Meteorologové oznámili, že bouře lehce změnila směr postupu a stočila se dnes k hustěji osídleným pobřežním provinciím. Havajské středisko včasného varování před tajfuny označilo Mangkhut za supertajfun. Vzhledem k síle vichru dosahující v nárazech až 255 kilometrů za hodinu lze Mangkhut přirovnat k nejvyšší, páté kategorii hurikánů v Atlantiku.

Dešťový pás má 900 kilometrů

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Na pobřeží se očekávají vlny o výšce až šesti metrů.

Filipíny zasáhl supertajfun Mangkhut se silným větrem a deštěm Filipíny zasáhl supertajfun Mangkhut se silným větrem a deštěm | ČTK

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, se k filipínské provincii Cagayan blíží v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

V ohrožení jsou Hongkong i Čína

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100 000 místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36 000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.

Zobrazit celou diskusi