Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rizikové měsíce přichází: 7 rad, jak předejít a co dělat, když srazíte srnku nebo kance

/
  • Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    23. září 2018 ● 06:00

    Říjen až prosinec je podle motoristických odborníků z ÚAMK období, kdy hrozí nejvyšší riziko střetu se zvěří. Těch každoročně přibývá, před dvěma roky jich bylo takřka devět tisíc! Nejčastějšími místy, kde se řidič střetne se zvěří, je Středočeský, Karlovarský a Moravskoslezský kraj a Vysočina. Máme pro vás 7 rad, co dělat, když vám vběhne srnka nebo divočák do cesty…

  • 1.

    Snižte rychlost

    V úsecích, kde silnice protíná les a v podobných místech, snížit rychlost z povolených 90 km/h na 80 km/h, ale raději ještě méně. Budete tak mít větší šanci včas zareagovat, střetu se zvěří se vyhnout, dobrzdit a podobně.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Radši potkávací

    Vhodně používat dálková světla, která zvěř oslní a doslova uprostřed silnice „zkamení“ a místo aby odběhla, zůstane stát. Proto je lepší přepínat na potkávací světla. Když už je zvěř na dohled, zvolte pro vyplašení místo světel klakson.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: ČTK

  • 3.

    Většinou není sama

    Pamatujte na to, že zvěř žije ve stádech a většinou se tak pohybuje ve skupinkách. Takže po přeběhnutí první srny můžete ve většině případů očekávat, že za ní vyrazí další. První zvíře na cestě je tedy velkým varováním.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Když náraz, tak přímý

    Při nevyhnutelném střetu s velkým zvířetem jako je srnka, jelen nebo i divoký kanec raději volit přímý střet s ním, nikoliv stržení volantu. Snaha vyhnout se zvěři může znamenat, že vůz narazí do stromu, spadne ze stráně, zapadne do příkopu… Všechny tyto havárie budou mít zjevně větší následky než přímý střet se zvěří.

    Takže držte volant pevně ve směru jízdy, snižujte rychlost bržděním a očekávejte náraz.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: HZS PK

  • 5.

    Upozorněte ostatní

    Po střetu postupovat jako při běžné havárii – po zapnutí výstražných světel musí řidič vystoupit na silnici oblečen do výstražné vesty a postavit na ni výstražný trojúhelník. Z bezpečného místa pak nahlásit případ policii, která uvědomí místně příslušné myslivecké sdružení pro likvidaci či dohledání zvěře.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: David Malík

  • 6.

    Je to pytláctví

    Poslední rada, rozhodně si do kufru nedávat sraženou zvěř. Už jen dva bažanti totiž mají podle hodnotového sazebníku cenu vyšší než 5 000 Kč, a tudíž jde v takový okamžik o pytláctví. Pokuta 2000 Kč je ten nejmírnější trest, který vás může za takové počínání čekat.

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: Pavel Ryšlink

  • 7.

    Kdo bude platit?

    Zvíře je volně žijící, a my jsme ho srazili. Tím pádem nemůžeme očekávat, že nám někdo, jako například myslivecké sdružení hospodařící v daném revíru, uhradí škodu. Naopak může se dokonce stát, že po vás myslivecké sdružení bude požadovat náhradu škody. 

    Zdroj: ÚAMK

    Na podzim jsou střety se zvěří nejčastější.
    Autor: PČR

Témata

nehoda zvěř

Dnešní horoskopy