Včerejší větrná noc napáchala škody po celé České republice. Vichřice Fabienne nadělala neplechu i v Praze. Hasiči od osmé hodiny večerní do půlnoci vyjížděli k 23 událostem. „Aktuálně zasahujeme v ulici Za Návsí v Praze 4, kde spadl strom na zaparkovaná auta. Situace se uklidňuje,“ oznamoval mluvčí hasičů Martin Kavka krátce před půlnocí. Do rána přibylo na dalších sedm výjezdů. 

Výjezdy se přitom převážně týkaly popadaných stromů na komunikaci, ale také uvolněných střech. „V Lipencích jsme zajišťovali uvolněnou střechu, v Nuslích se utrhla plachta na rozestavěné části domu. Ve většině případů se jedná o popadané stromy a větve,“ hodnotil včerejší večerní situaci Kavka.

Video
Video se připravuje ...

Likvidace následků silného větru v Praze Hasičský záchranný sbor Praha

A co městská hromadná doprava? Dopravní podnik před sedmou hodinou ranní hlásí po včerejších silných povětrnostních podmínkách pouze jedno omezení kvůli spadlému stromu. Na lince Březí, Podskalí – Březí, V Jezírku nejezdí autobus 366. „Jedná se o překážku na objízdné trase. Na lince 366 nebyl realizován plánovaný odklon od zahájení provozu 24. 9. – linka jezdí odlišným odklonem a obsluhuje pravidelné zastávky,“ uvádí dopravní podnik na svých oficiálních stránkách. Obnovení spoje můžete sledovat tady.

Hasiči zasahovali kvůli včerejšímu vichru ještě v dopoledních hodinách. „Aktuálně zajišťujeme uvolněnou římsu na Senovážném náměstí. Zásah blokuje tramvajový provoz,“ sdělil mluvčí hasičů v 11 dopoledne.  V úseku Dobřichovice – Radotín jezdily spoje pouze po jedné traťové koleji. „Počítejte se zpožděním od deseti do dvaceti minut,“ informovala na svém twitteru Pražská integrovaná doprava. 

Nejen dopravu Fabienne ovlivnila. Místo, na kterém je spoustu zeleně - Botanická zahrada, zůstalo pro dnešek uzavřené. „Je u nás spousta dřevin, takže je to spíše z preventivních důvodů. Škody jsou tentokrát minimální, máme pouze jeden pád stromu a drobnější věci. Žádné velké škody jsme nezaznamenali, nicméně necháváme pro dnešek zavřeno proto, že vítr fouká stále silně a nějaký možný poryv by mohl dřeviny ovlivnit," řekla mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá.

Fotogalerie
4 fotografie