Výrazné ochlazení přinese uprostřed týdne od severozápadu až západu tlaková níže, která je pozůstatkem hurikánu Gonzalo, jež řádil nad Kanadou. Proto exhurikán,“ objasňuje náhlou změnu počasí meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Studená fronta bude postupovat přes Německo k východu a v noci z úterý na středu bude přecházet přes naše území dále k východu. Vítr může dosáhnout rychlosti až 30 m/s (108 km/h). Stav nebezpečí bude trvat až do 12.00!

Na Plzeňsku vyjížděli hasiči ke zhruba dvaceti případům stromů vyvrácených či zlámaných důsledkem silného větru. U Folmavy na Domažlicku dokonce narazil do jednoho stromu vlak. Doposud se všechny nehody obešly bez zranění.

Silný vítr od dnešních brzkých ranních hodin zaměstnal hasiče ve třech okresech Zlínského kraje. Odklízeli popadané stromy a větve. "Do sedmé hodiny ranní zasahovaly jednotky hasičů celkem u sedmnácti událostí," řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Všechny se podle něj obešly bez zranění a materiálních škod. 

Silný vítr na jihu Čech v noci na středu polámal větší množství stromů. Hasiči proto zasahovali u více než čtyř desítek událostí. Nejčastěji se jednalo o odklízení padlých stromů a větví z vozovek.

Český hydrometeorologický ústav doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky.

Při řízení auta jeďte maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledujte dopravní zpravodajství. Na horách omezte túry a nevydávejte se zejména do hřebenových partií. Může zde hrozit vážné nebezpečí!