Zatímco loni nás pyl tolik netrápil, letos jako by se všechny rostliny rozhodly kvést v jednu dobu. „Je to dáno vegetací, která na začátku května bují všude kolem,“ uvedla pro Blesk.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

Rozkvétá velké množství stromů jako dub, bříza, platan, borovice, buk nebo habr. Z bylin končí období kvetení trav, ale začíná kvést jitrocel, šťovík nebo například žito.

Jenže čeho je moc, toho je příliš – pylová situace je už opravdu vyhrocená. Začala totiž kvést řepka olejka. „V Praze a všude kolem je řepka a z té je velké množství pylu,“ doplnila Honsová. Poptávka po řepce ve světě stále stoupá – hlavně kvůli tomu, že se přimíchává do pohonných hmot.

Řepka v Česku zaujímá 15 % orné země, jejím problémem krom pylu je i špatný vliv na půdu. Možná i proto ji loni zejména v okolí Prahy nebylo vidět – zemědělci nechali svá pole odpočinout.

A proč jsou auta i jeden den po umytí špinavá jako blázen? „Způsobuje to i déšť, který pyl absorbuje z ovzduší a máme to všude na autech a oknech,“ vysvětluje Honsová. Proti pylu prostě není žádná možná obrana. Jen trpělivost.

Máte také svoje důkazní fotky otřesné pylové situace? Pošlete nám je na tip@blesk.cz!

Fotogalerie
6 fotografií