„Máme před sebou víkend s malou oblačností, pršet bude v noci na neděli. I přes to, že už je po ledových mužích, také příští týden přinese v počátku po ránu místy přízemní mrazíky. Ty se v pátek po ránu nevyhnuly ani Praze – Ruzyni s -0,7 °C. Nejnižší teplota byla naměřena na Luční boudě -11,2 °C,“ upozornila Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Honsová zároveň uvedla, že příští týden teploty překonají i dvacítku. „Přechodně příští týden (v úterý) naměříme až 26 °C,“ dodala. Jak bude podle ní o nadcházejícím víkendu?

V sobotu bude polojasno, odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti, večer na severozápadě ojediněle přeháňky. Noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C. Mírný severozápadní vítr.

V neděli bude polojasno až oblačno. Noční teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. Mírný severozápadní vítr.

V noci na dnešek na řadě míst České republiky mrzlo. V přízemní vrstvě pět centimetrů nad zemí mrzlo přitom v noci na dnešek v severní části republiky skoro všude. Například v Horním Adršpachu bylo minus sedm stupňů Celsia. Mrzlo ale nejen na severu. Například v Praze Libuši byl minus jeden, ve Kbelích minus dva.

Ve standardní výšce dva metry nad zemí bylo většinou od nuly do pěti stupňů nad nulou, na severu Čech klesly teploty i slabě pod nulu. Z horských oblastí byla nejmrazivější noc v Kořenově-Jizerce, kde naměřili minus 7,7 stupňů.

Nejteplejší noc zaznamenali v Českých Budějovicích, kde bylo hodně oblačnosti, a to 9,5 stupně Celsia, uvedl meteorolog Pavel Jůza na webu Českého hydrometeorologického úřadu. Meteorologové už dříve upozornili zejména zahrádkáře, že poslední přízemní mrazy v Česku se letos mohou objevit i po svátku ledových mužů, tedy v druhé polovině května.

Ve výjimečných případech může mrznout i v červnu. Pozdní mrazy jsou v máji nebezpečné zejména pro rostliny, které jsou v květu, a tím pádem citlivější na mráz. Hodně lidí se ale stejně řídí pranostikou a po ledových mužích už neváhá sázet do půdy i teplomilné rostliny. O to bývá nepříjemnější překvapení, pokud mrzne i po 15. květnu.