„Počasí jako na houpačce bude pokračovat v nejbližších dnech i týdnech. Posuďte sami. O víkendu budeme potřebovat spíše deštníky než sluneční brýle,“ sdělila Blesk.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

V sobotu bude zataženo až oblačno, občasný déšť. Noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, místy až 20 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 10 °C. Mírný až čerstvý severovýchodní vítr.

V neděli bude oblačno, ojediněle déšť. Na severozápadě až polojasno. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Mírný severovýchodní vítr.

V pondělí bude oblačno, ojediněle déšť. Během dne přechodně až polojasno. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. Mírný severní vítr.

V úterý bude oblačno až polojasno, občas s přeháňkami. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 16 až 20 °C, na západě kolem 14 °C. Mírný severovýchodní vítr.

Ve středu bude oblačno až polojasno, občas přeháňky. Noční teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Mírný severozápadní vítr.

Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Mírný severovýchodní vítr.

V pátek bude většinou polojasno, místy přeháňky. Noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C. Mírný severozápadní vítr.

Přízemní mrazíky: V noci bylo na západě Čech skoro pět stupňů pod nulou

Mráz téměř pět stupňů pod nulou byl v noci na dnešek v Šindelové na Sokolovsku. Na druhou polovinu května jde o nezvykle nízkou teplotu, nejnižší za poslední čtyři roky, řekl dnes ČTK pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

K bodu mrazu klesaly v noci teploty i na dalších místech na západě Čech, například v Krásném Údolí. Teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí v noci v Šindelové klesla na minus 4,6 stupně Celsia. „Největší strach mám o borůvky, i když v lese je teplota vždy o tři až pět stupňů vyšší. Polovina borůvek zmrzla už třikrát po sobě,“ uvedl Kovařík.

Borůvky, kterým se někdy říká modré krušnohorské zlato, jsou na mráz v tomto období citlivé. K nízkým teplotám na západě Čech přispěla jasná obloha v noci. Podle předpovědi by se ale měly i noční teploty v kraji zvyšovat a o víkendu by mělo být i více oblačnosti.