Samozřejmě že houbařská sezona je teprve na začátku, když ale víte, kde hledat, můžete si z lesa už nyní přinést plný košík.

„Z hřibovitých hub rostou kováři a koloděje. Najít je můžete především na okrajích lesů či na hrázích, ideálně v blízkosti dubů a lip,“ říká mykoložka Anna Lepšová.

Počasí bude houbám svědčit. V sobotu zaprší, v neděli začnou teploty stoupat a v pondělí ukáže rtuť teploměru až 28 stupňů. V úterý se opět trochu ochladí. Nejstudenějším dnem týdne bude středa, pak se teploty vrátí nad příjemných 20 stupňů.

Pršet bude asi méně než obvykle, ale zvláště ve druhém červnovém týdnu mohou přijít bouřky. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„První červnový týden bude poměrně velmi teplý,“ sdělili pracovníci ústavu. V dalších týdnech pak přijde pokles teplot, ale pravděpodobně jen mírný. V příštím týdnu bude činit průměr denních teplot asi 25 stupňů a teplotní rozpětí bude zhruba 23 až 28 stupňů.

V dalších třech týdnech už budou maximální teploty klesat a teplotní výkyvy mohou být výraznější. Horní hranice denních teplot se však bude držet na 26 až 27 stupních. V objemu srážek bude zřejmě podle meteorologů příští měsíc v porovnání s předchozími lety podprůměrný.

„Ze všech týdnů tohoto období by měl být nejvlhčí druhý červnový týden. V ostatních týdnech očekáváme relativně slabší srážkovou činnost,“ oznámil ČHMÚ. Meteorologové ale upozornili, že síla deště se může místo od místa výrazně lišit. V červnu totiž ve srážkách obvykle převládají přeháňky a bouřky.

Jak bude?

Sobota: Oblačno, místy přeháňky. Teploty 18 až 22 °C.

Neděle: Skoro jasno. Teploty 19 až 23 °C.

Pondělí: Polojasno. Teploty 24 až 28 °C.

Úterý: Polojasno, místy bouřky. Teploty 20 až 24 °C.

Středa: Polojasno, místy přeháňky, teploty 17 až 22 °C.

Fotogalerie
3 fotografie