„Hodinová intenzita srážek může v sobotu dosahovat kolem 40 milimetrů, v neděli kolem 50 milimetrů,“ uvedli meteorologové. Bouřky se dnes mohou objevit ve všech krajích v Čechách, výstraha na sobotu je ale jen s nízkým stupněm nebezpečí.

Kvůli suchému počasí zůstává v jihovýchodní části země zvýšené riziko vzniku požárů, které bude slábnout až v příštím týdnu. V Praze, ve středních a východních Čechách a také na Moravě a ve Slezsku mohou v sobotu maximální teploty dosáhnout i více než 31 stupňů Celsia. Na Moravě bude podobně teplo i v neděli.

ČHMÚ doporučuje, aby lidé kvůli bouřkám a nárazovému větru zajistili okna, dveře a zahradní nábytek. Přívalový déšť může také ojediněle zatopit níže položená místa nebo sklepy.

V horkém počasí by lidé neměli odpoledne pobývat na přímém sluníčku, je naopak dobré dbát na dodržování pitného režimu. Kvůli zvýšenému riziku požárů není vhodné v přírodě rozdělávat oheň, kouřit nebo používat přenosné vařiče.

A jak to bude s teplotami konkrétně? Po nedělních tropických teplotách se ochladí a tropy se do Česka hned tak nevrátí. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Během dne přibývání oblačnosti a postupně na většině území přeháňky a bouřky, ojediněle doprovázené kroupami a přívalovými lijáky. Noční teploty 19 až 15 °C, na západě kolem 13 °C. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, na východě až 32 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 20 °C, na východě kolem 24 °C. Mírný jihozápadní vítr.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Noční teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 14 až 18 °C, místy až kolem 20 °C. Mírný severovýchodní vítr. 
V úterý očekáváme zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Během dne ubývání oblačnosti. Noční teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Mírný severovýchodní vítr.
Ve středu bude oblačno až polojasno. Noční teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Mírný severní vítr. V dalších dnech pak budou teploty postupně opět stoupat.