Taková zima jako v noci na čtvrtek nebyla v toto období na Rokytské slati už 10 let. Rekordy po celé republice bohužel nelámalo teplo, jak by se na konci června dalo čekat. Pod -3 stupně se dostala i šumavská Horská Kvilda. V Jizerce na Jablonecku teplota klesla skoro na -2 stupně. Na šumavském Hliništi a krušnohorské Šindelové bylo po ránu minus 0,8 stupně a v Bílém Potoku na Liberecku zas 0,6 stupně Celsia pod nulou. V Adršpachu na Náchodsku meteorologové naměřili minus 0,2 stupně Celsia.

Nejnižší ranní teploty podle Dvořáka klesly na celém území pod deset stupňů Celsia s výjimkou stanice v Klementinu, kde naměřili 10,6 stupně. V nížinách se teploty brzo ráno pohybovaly převážně kolem pěti šesti stupňů, jinde většinou kolem dvou tří stupňů nad nulou.

Noc na čtvrtek tak teplotně předčila i noc minulou, kdy rekordní minima měla necelá desítka stanic. Na Labské boudě v Krkonoších, Vatíně na Žďársku a Krásném Údolí na Karlovarsku včera zaznamenali jen slabé přízemní mrazíky. „Takhle studená noc už by v následujících deseti dnech neměla být," řekl Dvořák.

Počasí se umoudří hned na začátku prázdnin

Od víkendu by se mělo oteplovat. Školákům by tak mělo v prvním týdnu prázdnin svítit sluníčko a teploty by se mohly dostat až k tropickým třicítkám.

V pátek bude zpočátku polojasno, během dne postupně oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý západní vítr 1 až 4 m/s.

Sobota s sebou přinese oblačnou až zataženou oblohu, na východě zpočátku polojasno. V Čechách a odpoledne i na Moravě a ve Slezsku občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Později večer na západě Čech ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno, během dne ojediněle přeháňky, zpočátku na severovýchodě až zataženo a místy déšť. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

V pondělí se opět vrátí oblačná až polojasná obloha a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka ale předpovídá polojasno až skoro jasno. Zpočátku při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 21 až 25 °C, postupně 25 až 29 °C.