Pokud tento víkend máte volno, využijte ho a utíkejte k vodě! Podle meteorologů nás čeká tropický víkend. Dnes se teploty vyšplhají až na 35 stupňů a zítra bude ještě o stupeň víc.

Vedra sužují celou Českou republiku, může za ně tlaková výše nad východní Evropou. Kolem ní k nám proudí tropický vzduch od jihozápadu.

Tropy u nás zůstanou až do čtvrtka, pak se ochladí. Teploty klesnou na příjemných 23 stupňů a meteorologové s ochlazením očekávají i přeháňky.

Dnešním dnem také začíná platit zvýšené riziko požárů. Pokud na víkend plánujete grilovačku s přáteli nebo posezení u ohně, buďte velmi opatrní. Hasiči lidi také nabádají k opatrnosti při manipulaci s hořlavými látkami, jako je nafta či benzín.

V horkých dnech bychom podle odborníků měli vyhnout tělesné zátěži, při které se organismus může přehřát.  V poledních hodinách bychom se měli schovávat před přímým sluncem. V autech nikdy nenechávejte děti a své mazlíčky. Vedra jsou nebezpečná hlavně pro starší lidi.

Místo oblíbené kávy se doporučuje pít hodně neperlivé vody, nejlépe tři litry denně. Při slunění si nezapomeňte vzít brýle, pokrývku hlavy a opalovací krém.

Pokud v nejbližších dnech chystáte na dovolenou, ani tam se tropům nevyhnete. Vedra panují po celé Evropě. Extrémní teploty postihnou Španělsko, kolem třiceti stupňů dnes podle meteorologů naměří také ve Skandinávii.

Německo se chystá na vůbec nejteplejší den roku. Vedro v důsledku horkého vzduchu z Afriky přitom podle meteorologů svého vrcholu dosáhne až v pondělí.

V jihoevropských státech mohou extrémní teploty panovat nejméně devět dní. Ve Španělsku se budou pohybovat až kolem 44 stupňů Celsia. Ke čtyřicítce se budou šplhat teploty i v Německu, Rakousku či Maďarsku.

Ve střední Evropě se dá s postupným ochlazováním počítat prý až od čtvrtka. Zdravotníci varují, že současné teploty mohou představovat vážnou zátěž pro lidský organismus.

Evropané by se podle nich měli vyvarovat pobytu na přímém slunci a pít dostatek tekutin. Kvůli počasí mohou nastat i dopravní komplikace na silnicích i železnicích.