Podle ústavu překročila na některých meteorologických stanicích koncentrace troposférického, tedy přízemního ozonu v ovzduší prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový.

Pracovníci ČHMÚ sice oznámili, že nejpozději do dnešních 21:00 se množství ozonu opět dostane pod zmíněnou hranici, ale v neděli koncentrace znovu stoupne. Smogová situace tedy bude zřejmě trvat i příští den. Za přibýváním přízemního ozonu stojí podle ČHMÚ nynější vedra a silné sluneční záření.

Aktuální pohled z meteostanice na Měděnci.
Autor: ČHMU

Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Právě lidé s chronickými dýchacími potížemi, ale i starší lidé a děti by se proto měli podle ČHMÚ odpoledne vyhnout venku větší fyzické zátěži. „U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení,“ sdělili meteorologové.

Ve středních Čechách padly denní teplotní rekordy na stanicích Tuhaň na Mělnicku, Příbram, Kralupy nad Vltavou a Lány na Kladensku. Nejvyšší naměřená teplota byla v Dobřichovicích u Prahy, a to 35,9 stupně Celsia, což ale na překonání denního teplotního rekordu nestačilo.

Meteorologové ve čtvrtek vydali výstrahu před vysokými teplotami a vyšším nebezpečím požárů. Velmi vysoko rtuť podle ČHMÚ vystoupá v neděli.


Fotogalerie
5 fotografií