Dnes rtuť podle meteorologů vystoupá na 37 stupňů a v pondělí bude dosahovat 34, někde i 36 stupňů. Pro většinu Česka platí výstraha ČHMÚ před vedry do dnešních 20:00, ale obyvatele Moravy a Slezska budou extrémní horka trápit i po celé pondělí.

„Maximální teploty budou nejčastěji vystupovat v polohách do 600 metrů nadmořské výšky dnes na 33 až 37 stupňů Celsia. V pondělí očekáváme ještě tropické teploty 30 až 34 stupňů na Moravě a ve Slezsku a na jihovýchodě České republiky až 36 stupňů,“ oznámili pracovníci ústavu.

Přes Česko budou zřejmě také postupovat bouřky s kroupami a přívalovými dešti. Podle ČHMÚ se nejprve mohou objevit dnes odpoledne a večer v severozápadní polovině Čech, zejména v horských oblastech.

Přinesou až 30 milimetrů srážek, tedy 30 litrů na metr čtvereční, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Během noci a v pondělí se bouřky budou pomalu přesouvat na Moravu a Slezsko.

I přes místní přívalové deště stále platí výstraha ČHMÚ před zvýšeným rizikem vzniku požárů, a to pro celou zemi. Také bude podle meteorologů dnes odpoledne a večer růst koncentrace ozonu v ovzduší, kvůli které byla v sobotu v části Čech vyhlášena smogová situace.

Troposférického, tedy přízemního ozonu přibývá právě kvůli vysokým teplotám a silnému slunečnímu záření. Ozon dráždí dýchací cesty.