Ani v noci neklesla rtuť teploměru pod 20 stupňů. V sobotu i neděli se vedra stupňovala.

Teplotní rekordy padaly jako na běžícím páse

V sobotu bylo nejtepleji v Doksanech na Litoměřicku, a to 36,5 stupně Celsia. Naši sousedi za hranicemi na tom ale byli hůře, například v porýnském Bad Dürkheimu bylo 39,2 stupně. Ve Španělsku se v předchozích dnech rtuť místy vyšplhala i na 44 stupňů.

V neděli pokořily nejvyšší teploty v Česku hranici 38 stupňů, nejvýše dosáhly v Brandýse nad Labem - na 38,4 stupně. Překonán byl zhruba 60 let starý rekord. V pondělí teploty o něco klesly, ale i tak byly stále rekordní. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku - 36,5 stupně.

Několikadenní vedra však nebyla pouhou nepříjemností, vyžádala si i oběti. V Jizerských horách v sobotu zemřel muž ve věku přes 90 let, podle záchranářů právě kvůli kolapsu způsobenému fyzickou námahou v horku. Třeba jihomoravská záchranná služba zaznamenala při největších vedrech v neděli 291 výjezdů - o polovinu více než obvykle.

Koupání bylo životu nebezpečné

Také přecenění sil při koupání, navíc někdy v kombinaci s alkoholem, zabíjelo. Jen v Česku se od pátku do dneška utopilo šest lidí. Třeba v pražské nádrži Džbán se v sobotu utopil muž, který se pokoušel v extrémních teplotách a po vypití většího množství alkoholu nádrž přeplavat. V Blansku zase v neděli zahynul devatenáctiletý mladík, který se šel s kamarády koupat do lomu, nezabránilo mu v tom ani to, že neuměl plavat.

Také vodní plochy v okolních zemích oblehly v horku davy lidí, a i tam mělo koupání ve vedrech tragické následky. V Německu přišlo během víkendu při koupání o život nejméně 12 lidí.

Horko zhoršilo se kvalitu vzduchu

Vedra rovněž zhoršila stav ovzduší. Vysoké teploty a silné sluneční záření zvýšily v Česku koncentraci přízemního ozonu, který dráždí dýchací cesty a může zvýšit riziko astmatického záchvatu. Kvůli ozonu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v sobotu smogovou situaci pro Prahu a Středočeský a Ústecký kraj. V neděli večer byla smogová situace zase pro všechny tři regiony odvolána.

ČHMÚ varoval, že se mohou o víkendu objevit i silné lokální bouřky. V noci na dnešek se sice přes západní Čechy bouřky přehnaly, ale podle hasičů nezpůsobily vážné škody.

Kromě lidského organismu se horka podepisovala i na technice. Několik vlaků v Německu zastavila nefunkční klimatizace, v Rakousku praskaly koleje a na části německých dálnic způsobila několikakilometrové kolony popraskaná vozovka. I v České republice kvůli horku zpomalily vlaky, ale jen preventivně.

Pracovníci Správy železniční dopravní cesty se obávali, že by vysoké teploty mohly koleje ohnout či dokonce zlomit, takže strojvedoucí museli několik tratí projíždět pomaleji a hlásit případné anomálie. Žádná poškození ale železničáři nezaznamenali.

Jak bude?

V následujících dnech se bude mírně ochlazovat. V úterý čekáme 32 stupňů, ve středu 28 °C a rtuť teploměrů ještě klesne. Ve čtvrtek bude pršet a teploty se budou pohybovat okolo 23 °C. V pátek a sobotu mají klesnout ještě víc, a to až ke 20 °C.