Prudké bouřky doprovázené krupobitím dorazily v úterý před půlnocí do Karlovarského kraje. Během několika desítek minut se ochladilo o deset stupňů a někde padaly až dvoucentimetrové kroupy. Bouřky se ale rychle přesouvaly.

Bouřky v noci na středu postupovaly přes Čechy a Vysočinu na Moravu až do Slezska. Vichřice za sebou nechala vyvrácené stromy, které zatarasily silnice a železnice. Navíc se od noci bez proudu ocitly tisíce domácností. Hasiči si museli poradit i s požáry domů, které zapříčinily blesky. Během noci meteorologové zaznamenali nad Českem celkem přes 51 tisíc blesků!

Vyvrácené stromy způsobily komplikace

Stromy popadané v bouřkách na silnice a koleje zkomplikovaly ve středu po ránu na řadě míst dopravu, u Zbečna ve středních Čechách vykolejil osobní vlak. Cestující v něm nebyli. Středočeská policejní mluvčí Michaela Nováková ČTK řekla, že vlak mezi obcemi Račice a Újezd nad Zbečnem najel do spadlého stromu. Nehoda se stala kolem půl páté ráno.

Noční bouřky v Česku: Situace z 2:20
Autor: Reprofoto radar.meteopress.cz

Podle webových stránek Českých drah omezovaly či omezují následky bouřek železniční dopravu na mnoha dalších místech republiky – popadané stromy odstraňovali mimo jiné mezi Novým Borem a Českou Lípou, Milevskem a Božejovicemi, Vráží u Písku a Čížovou, Františkovými Lázněmi a Vojtanovem, Kubovou Hutí a Volyní či Bludovem a Horní Lipovou.

Většina překážek by měla být podle serveru Českých drah odstraněna do 08:00, někde ale bude trvat až do dnešního poledne. „Potíže po bouřce jsou na koridoru České Budějovice – Tábor – Praha, kde popadaly stromy na trakční vedení,“ řekla ČTK mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová s tím, že na trati byla zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Tábor–Benešov. Jezdit bude kyvadlově, a to pravděpodobně až do dnešního poledne. Stromy jsou popadané v úseku Tábor-Čápův Dvůr – Chotoviny. Problémy napáchala bouřka také na trati České Budějovice – Plzeň, konkrétně v úseku Strakonice–Horažďovice. Následky se budou odstraňovat až do čtvrtečního rána. Na regionálních tratích byly problémy na trati Tábor–Ražice v úseku Milevsko–Božejovice, kde spadl strom na trať. Překážky se odstraňují také na trati Zdice – Protivín – Vráž u Písku-Čížová a na Šumavě v úseku na trati Strakonice–Volary.

Vlaky na trati mezi Kolínem a Prahou nabírají dlouhé zpoždění kvůli poruše zabezpečovacího zařízení po noční bouřce. Část z nich dráhy odklonily přes Nymburk. „Vlaky mohou nabrat až šedesátiminutové zpoždění,“ uvedla mluvčí.

Stromy ztěžují cestu i autům, podle údajů v jednotném systému dopravních informací spadly na silnici třeba u obce Spáňov na Domažlicku, u Metylovic na Frýdeckomístecku či u Višňové na Příbramsku.

Vichřice v Oseku: Bouře lámala stromy a ničila auta.
Autor: od čtenáře

Stanové městečko ve Varech vyplavila voda, vítr odfoukl stany

Desítky stanů zaplavila v noci na dnešek voda nebo odfoukl vítr ve stanovém městečku filmového festivalu v Karlových Varech. Jejich obyvatelé museli strávit noc v buňkách správy koupaliště Rolava, v autech nebo pod pergolami.

Podle Jakuba Žikeše ze správy areálu přišla bouře v noci ve dvou vlnách. První dorazila před půlnocí. „Byli jsme bez proudu, odletěly nebo byly vyplaveny stany. Zachránili nás hasiči, kteří v první fázi osvítili areál svými světly. Pak se začali sjíždět lidi z festivalu a asi tak 60 nebo 70 zůstalo bez přístřeší,“ popsal situaci Žikeš. Druhá vlna bouře přišla o pár hodin později a až po 3:00 se počasí uklidnilo. „Ale lidi si z toho dělali nakonec spíš srandu. Měli jsme v záloze ještě tělocvičnu ve škole na Čankovské, ale nakonec jsme ji nevyužili. Zas tak dramatické to nebylo,“ dodal ráno Žikeš.

Ráno bylo městečko plné sušících se věcí. Lidé ždímali promočené prádlo a sháněli sušičky. V areálu nebo ve městě ale tato zařízení nejsou. Část obyvatel městečka se začala balit k odjezdu, většina z těch, kteří měli naplánovaný pobyt v dalších dnech, ale zůstává.

Bouřka napáchala škody i v Karlových Varech, kde momentálně probíhá filmový festival.
Autor: Instagram Eivind Nordengen

ČEZ vyhlásil po noční bouři kalamitní stav v pěti okresech

Společnost ČEZ dnes k 08:00 vyhlásila kalamitní stav v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Důvodem jsou poruchy na vedeních způsobené noční bouřkou. ČTK to řekla hradecká regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

Od noci se bez proudu ocitly tisíce domácností. „Do elektrických vedení na některých místech popadaly celé vzrostlé stromy, například v okolí Králíků na Orlickoústecku,“ řekla Beránková. O spolupráci na odstraňování poruch ČEZ podle ní žádá hasiče a externí firmy.

Celý ČEZ k ránu registroval kolem 70 poruch na vedeních vysokého napětí. Z toho 26 jich bylo na Moravě a 22 na východě Čech.

Bouřka vyhnala děti z táborů

Bouřka v noci na dnešek vyhnala děti z tábora na Žernoseckém jezeře v Píšťanech na Litoměřicku. Hasiči evakuovali 17 dětí a osm dospělých. O půlnoci volal policii s žádostí o pomoc vedoucí dětského tábora na Žernoseckém jezeře v Píšťanech na Litoměřicku. „Tábor je na ostrově, kde je mnoho vzrostlých topolů, hrozilo nebezpečí, že stromy spadnou a lidé se už nedostanou na břeh,“ řekla ČTK litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan ČTK informoval, že strom spadl na jeden stan. Náhradní ubytování zajistila dětem obec Píšťany. Další strom spadl na stan v nedalekém kempu. Nikdo se podle Marvana nezranil.

Evakuovány musely být i dva dětské tábory u Nekoře na Orlickoústecku. Všechny děti jsou v pořádku, bylo jim zajištěno jídlo i pití, starosta obce poskytl prostory na obecním úřadě.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli v noci hlavně k popadaným stromům. V kempu v Píšťanech na Litoměřicku spadl strom na stan. Nikdo nebyl zraněn.
Autor: ČTK, archiv

Kvůli bouřce 100 výjezdů v Moravskoslezském kraji

Kvůli noční bouřce a silnému větru už dnes měli hasiči v Moravskoslezském kraji přes sto výjezdů. Nejčastěji šlo o popadané stromy a větve. Počasí nese vinu zřejmě i na nehodě autobusu v Ostravě, který v Rudné ulici asi najel na spadlou větev. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že autobus byl prázdný a podle prvotních informací byl řidič lehce zraněn. Silnice je průjezdná.

Bouřka vyřadila i lanovku na Ještěd

Kvůli bouřce nevyjela dnes ráno ani kabinová lanovka na Ještěd, výluka je předběžně nahlášena do 12:00. „Rádi bychom provoz obnovili dříve, záležet ale bude na tom, kdy nám opraví závadu na zabezpečení, které vyřadil blesk,“ řekl ČTK přednosta lanové dráhy Vladimír Štěpán. Podobné události nejsou ničím výjimečným, nosná lana lanovky podle něj za bouřky fungují jako hromosvody, a protože slouží zároveň jako komunikační, pravidelně blesk v takovém případě vypálí elektroniku zabezpečení.

Hasiči bojovali i s požáry

Silná bouřka se Libereckým krajem prohnala kolem půlnoci, největší škody napáchala podle hasičů na Českolipsku, kde popadaly desítky stromů. Zhruba 15 minut po půlnoci byl na operační středisko nahlášen požár neobydleného rodinného domu v Okrouhlé nedaleko Nového Boru. „Když hasiči dorazili na místo, šly už plameny střechou ven,“ doplnil operační důstojník hasičů. Požár se podařilo zlikvidovat během tří hodin, škoda byla odhadnuta na 1,5 milionu korun. Zda dům zapálil blesk, nebo jsou příčiny jinde, vyšetřovatelé zjišťují.

V Hodoníně na Chrudimsku uhodil v noci blesk do rodinného domu se stodolou a přístavky a zapálil jej. Na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů.
Autor: ČTK, archiv

V Hodoníně na Chrudimsku uhodil v noci blesk do rodinného domu se stodolou a přístavky a zapálil jej. Na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů. Uvnitř domu při jejich příjezdu nikdo nebyl, hasiči před ohněm zachránili psa. Požár dostali pod kontrolu po dvou hodinách, škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.

Ve Věšíně na Příbramsku hořela střecha a půdní prostor rodinného domu po zásahu bleskem, škoda je jeden milion korun, nikdo nebyl zraněn.

Jak bude?

Ochlazení po čtyřech dnech s rekordními teplotami by mělo pokračovat i v příštích dnech. Zatímco v úterý bylo v Karlových Varech ještě přes 30 stupňů Celsia, ve středu by teploty měly klesnout až o deset stupňů níže. Ve středu ČHMÚ očekává na většině míst občasný déšť nebo přeháňky a nejvyšší teploty mezi 22 a 26 stupni Celsia. Bouřky se objeví jen ojediněle. 

Ve čtvrtek se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 17 až 21 °C. Místy se objeví přeháňky, které budou k večeru ustávat. V pátek a sobotu bude jasno až polojasno s teplotami kolem 20 °C. V neděli bude opět místy pršet, ale teploty mohou šplhat až k 27 °C.

Fotogalerie
33 fotografií