"Je normální, že v těchto dnech bývají vyšší teploty," řekl Blesk.cz Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. "Nicméně letos jsou o trochu větší vedra, než v minulých letech," dodal.

Podle Dvořáka před 30 lety bývalo 14 tropických dnů v roce, letos je to 20 - 30. Tuto statistiku navíc zřejmě pokoří letošní léto. Máme za sebou totiž už 19 dnů s teplotami nad 30 °C, ale protože léto zdaleka nekončí, může tento počet dosáhnout až 35 dnů.

Dny jsou už kratší

Už od červnového letního slunovratu se zkracují dny. Slunce v těchto dnech vychází o půl hodiny později a o 35 minut dříve zapadá. Třeba toto pondělí bude kratší o 1 hodinu a 11 minut.

Tropický týden je tu, dávejte pozor na děti a zvířata

Zítra už bude rtuť teploměry atakovat 34 °C. Ve středu to bude o dva stupně méně. Ve čtvrtek bude opět 34 °C, ale výheň bude panovat v pátek, kdy nejvyšší denní teploty dosáhnou 37 °C. Připravte se opět na bezesné noci, teplota se bude i po soumraku pohybovat okolo 20 °C.

Odborníci opět apelují, aby lidé nebyli příliš dlouho na slunci, zvláště kardiaci, starší lidé a děti. Raději se zdržujte ve stínu nebo v klimatizovaných místnostech. Dodržujte pitný režim, ale vynechejte alkohol a slazené nápoje.

Pokud můžete, vyhněte se řízení, horko a únava ovlivňuje vaši koncentraci. Podle Romana Budského, dopravního experta týmu silniční bezpečnosti, mají extrémní vedra a změny tlaku vliv na výkony a soustředění řidičů.

Tělo vydává hodně energie na ochlazení a to jde na úkor mentálních výkonů. Člověk má pak tendenci reagovat opožděně a to může skončit dopravní nehodou.

Obzvlášť pozor dávejte na děti a zvířata, nenechávejte je v rozpálených autech.