Více než 400 obětí si v uplynulých dnech vyžádaly nezvykle silné monzunové deště a následné záplavy či sesuvy půdy v Barmě, Indii, Pákistánu a Vietnamu. V Indii dnes počet obětí dosáhl 215 a ze sousedního Pákistánu je jich hlášena více než stovka. Z Vietnamu hlásí kolem 35 mrtvých.

V Barmě, odkud o povodních referoval zmiňovaný reportér, utonulo nebo bylo zavaleno více než 60 osob. Na nasazené reportéra barmské televize upozornil na Twitteru jeho český kolega Filip Horký z ČT.

Šlo o lehce úsměvný moment, ovšem jinak je situace v jižní Asii velmi špatná. V chudé Barmě bojuje v zaplavených oblastech o přežití na 200 000 lidí. Mnoho z nich se uchýlilo do školních budov nebo buddhistických klášterů.

Řada regionů je odříznuta od vnějšího světa, informoval Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Přerušeny jsou také rozvody elektřiny a telekomunikační infrastruktura. Nejméně 150 000 lidí potřebuje potraviny.

Chybí také pitná voda, stany, léky a moskytiéry. To nejhorší možná Barma a Indie ještě nemají za sebou, protože tamní meteorologové očekávají i v příštích dnech silné dešťové srážky. Už nyní jsou tisícovky domů a mostů zničeny. Nepoužitelné jsou také silnice a pole.

Barmská vláda varovala obyvatele nízko položených regionů před dalšími záplavami, protože ve vyšších polohách opět silně pršelo. Ministerstvo informací v některých oblastech vyhlásilo stav nouze. Barmská vláda také vyzvala OSN a dárcovské země i humanitární organizace o pomoc.

Monzunová sezona s mohutnými srážkami, která trvá zpravidla od června do září, je přitom životně důležitá pro indické zemědělství. Každoročně však mají lijáky na svědomí stovky mrtvých, zničené domy, silnice i mosty a rovněž úrodu.  

Fotogalerie
14 fotografií