Pronásledují vás u vody, na zahradě či terase, bodnutí vosou se však 42letému muži stalo osudným před nákupním centrem v Benátkách nad Jizerou. Zkolaboval a snahy o záchranu jeho života selhaly, uvedla MF Dnes. Projevila se u něj patrně alergie na bodnutí hmyzem.

"Toto hlášení jsme dostali jako anafylaktický šok. Pán seděl v autě a něco ho prý bodlo. Byl to alergik, teď je na zjištění, zda o tom pán věděl, či nikoli. Neměl však u sebe EpiPen (adrenalinové pero pro alergiky - pozn. red.)," uvedla Blesk.cz mluvčí Záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová. Muž zemřel i přes veškerou snahu záchranářů, následně byla nařízena soudní pitva, která by měla potvrdit příčiny smrti.

Vos je přitom na první pohled během letošního extra teplého léta více, navíc jim chybí v suchu potrava, jsou agresivnější a více útočí na lidi. "Je méně ovoce nebo kvetoucích kytek, takže se pak soustřeďují tam, kde je potrava. Opticky tak někde mohou být ve větším množství, než byly třeba loni," řekl Českému rozhlasu entomolog Bohuslav Mocek.

Že bodnutí vosou, včelou či sršněm přibylo, potvrdila Blesk.cz i mluvčí záchranky Effenbergerová. Dispečeři tísňové linky 155 zaznamenali zvýšený počet výjezdů k osobám, u kterých se rozvinula alergická reakce. Někteří lidé přitom skutečně bývají ve vážném ohrožené života. Rozsah alergické reakce lze přitom jen těžko odhadovat.

Jaké jsou příznaky a první pomoc?

Mluvčí Effenbergerová popsala Blesk.cz i příznaky alergické reakce a anafylaktického šoku. "Větší otok, červené skvrny po těle, svědění, zhoršená průchodnost dýchacích cest, záchvat podobný astmatickému, opocenost, pokles krevního tlaku, pocit na omdlení, křeče, bezvědomí a někdy i zástava srdeční akce," uvedla mluvčí středočeských záchranářů.

Jak má přitom vypadat první pomoc při pobodání hmyzem? "Lokální otok v místě bodnutí je normální. Pomáhá chladit místo bodnutí a namazat ho mastí s obsahem antihistaminik (volně prodejnou v lékárně). Alergici by si měli aplikovat léky, které mají od svého lékaře (tablety, čípky nebo injekci, tzv. EpiPen), a zavolat záchrannou službu. Při bodnutí v dutině ústní nebo na krku otok zpomalí studený obklad a cucání ledu nebo zmrzliny. V případě většího počtu žihadel či bodnutí v oblasti krku a v ústech je třeba vždy zavolat záchrannou službu, i když poštípaná osoba není alergik," dodala Effenbergerová.