„V některých dnech se spotřeba elektřiny u domácností téměř vyrovnala zimnímu období. Vyšší spotřebu zaznamenáváme zejména u rodin, které bydlí v domech nebo větších bytech a používají klimatizaci,“ řekl Právu Ladislav Šticha, mluvčí společnosti Centropol, která energii dodává.

Hluboko do kapsy ale nebudou muset sáhnout jen domácnosti. Spotřeba rapidně narostla také firmám a úřadům. "K pomyslným rekordmanům v růstu odběru patří například Krajské ředitelství Policie ČR v Pardubickém kraji, jehož spotřeba se zvýšila proti loňsku o 37 %, Zoologická zahrada v Ústí nad Labem s nárůstem o 32 % nebo nemocnice ve Frýdku-Místku, kde spotřeba vzrostla o 14 %. Hlavním zdrojem zvýšené spotřeby jsou klimatizace a chladírenská zařízení," dodává Šticha.

Jeho slova potvrzuje mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek: „Při tropických teplotách jsme se museli postarat o vychlazení zejména operačních sálů a prostor s vážně nemocnými pacienty. Vyšší spotřeba se projevila také při chlazení zázemí informačních technologií."

Tropické dny paradoxně neprospívají fotovoltaickým elektrárnám. Ty v těchto dnech vyrábějí dokonce méně elektřiny, než v chladnějších dnech. Ideální je pro ně podle odborníků slunečný, ale chladnější den.

Fotogalerie
4 fotografie