Rtuť už si v teploměru zvykla na své místo nad třicítkou. A čím dál častěji šplhá výš, Česko se tak vysušuje a naděje na trochu osvěžení pro lidi i půdu není prakticky žádná, v následujících dnech se podle meteorologů máme připravit na pořádné pařáky. Dosavadní rekord z roku 2012 z Dobřichovic je 40,4 °C. Podle meteorologů je šance, že bude nyní překonán!

„V maximech bude většinou teplota přesahovat 30 stupňů, v některých dnech i 35 stupňů a v extrémech může vyšplhat až na 39 stupňů. Dle předpovědí z Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí bude i druhá polovina srpna teplotně nadprůměrná,“ pokračují odborníci z ČHMÚ.

A voda? Ta rozhodně není na cestě... „I v následujících týdnech bude podle meteorologických předpovědí srážek poskrovnu, vyskytovat by se měly jen ojedinělé bouřky a přeháňky. Sucho v půdě a na povrchových tocích tak bude pokračovat,“ zveřejnil Český hydrometeorologický ústav znepokojivou předpověď.

Letošní léto se nejspíš zapíše do historie jako to nejsušší vůbec. Server Intersucho.cz sleduje situaci v České republice a zveřejňuje aktuální mapy sucha. K dispozici je i porovnání s rokem 2013.

Zatímco ta letošní mapa je prakticky celá krvavě rudá, a bije tak na poplach, o dva roky dříve byla situace jiná – na jihu republiky se začínaly projevovat první náznaky počínajícího sucha. Nejhorší situace byla na Moravě, kde se objevovala i místa s extrémním suchem.

Jak se proti vedru bránit?

  • Dodržujte pitný režim: Nestačí vypít najednou litr vody, když máte žízeň. Pijte rovnoměrně během celého dne.

  • Raději teplý čaj než studenou limonádu: Studené nápoje vstřebáváme pomaleji, proto naši žízeň spíše zažene teplý nápoj.

  • Vyhněte se kávě: Pokud bez ní nevydržíte, zapijte ji sklenkou vody, káva totiž velmi odvodňuje, čímž v horku hrozí dehydratace a zvýší se hladina stresu.

  • Opatrně s alkoholem: Horko znásobuje jeho účinek, takže už po skleničce budete mít zpomalené reflexy.

  • Přidejte citron a vývar: Dejte si vlažný zeleninový vývar nebo k nápoji přidejte citronovou šťávu, která dodá vitaminy a osvěží vás.

  • Pochutnejte si na melounu: Toto chutné ovoce obsahuje hodně vody, kterou tělo nyní potřebuje nejvíce.

  • Zvolte vzdušné oblečení: Oblékněte se do volných a pohodlných šatů, jelikož těsné oblečení zvyšuje pocit tepla a udržuje pokožku horkou.

  • Opatrně s klimatizací: Pokud pracujete v klimatizované místnosti, při odchodu z budovy do venkovního vedra počkejte alespoň 5 minut na chodbě.

  • Používejte antiperspiranty: Deodoranty jsou sice lepší proti zápachu, ale antiperspiranty omezují tvorbu potu.

  • Napusťte umyvadlo: Naplňte vanu a umyvadlo studenou vodou, rozlijte ji i do kbelíků, odkud se bude postupně vypařovat a ochladí tak vzduch.

  • Zapomeňte na led: Studené zábaly mohou skončit prochladnutím, ledové nápoje zase odstartují angíny.

  • Rada z Japonska: Japonci se nejprve osprchují vlažnou vodou a pak si dopřejí zhruba patnáctiminutovou horkou koupel, po které tělo nemá potřebu ochlazovat se pocením. Platí pouze pro zcela zdravé lidi.

Fotogalerie
3 fotografie