Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před extrémními teplotami pro Prahu a Středočeský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký a Ústecký kraj. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 34 až 38 stupni. Vůbec nejvyšší horka mají být na Moravě a ve Slezsku.

V Čechách se oproti pátku pravděpodobně o něco ochladí, ale rtuť bude stále místy přesahovat tropickou třicítku. Ojediněle se mohou podle meteorologů objevit bouřky. Velmi vysoké teploty budou navíc pokračovat i v dalších dnech.

Nepodceňujte sílu slunce

Lidé by měli podle ČHMÚ omezit v příštích dnech kvůli horku pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Zejména ve stojících autech na sluníčku by lidé neměli nechávat děti, ale ani zvířata. Meteorologové také doporučují pít dostatek tekutin, u menších dětí dva litry denně a u starších dětí a dospělých až tři litry. Kvůli suchu se nedoporučuje rozdělávání ohňů v přírodě, nadále platí výstraha před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.


A jak dnešek přežijete vy? Kde a jak se dnes budete chladit? Pošlete nám své fotografie na tip@blesk.cz

Správně se oblékněte

Není pravdou, že čím méně oblečení na sobě máte, tím menší horko vám bude. Naopak. Oděv ze správné látky ochrání před sluncem, a dokonce i ochladí. Bavlna odvádí pot, saje a chladí. Také sportovní trička z materiálů, jako je Moira či Craft, mají skvěle vymyšlený systém odvádění potu, ochlazování těla i ochranu proti nebezpečnému UV záření.

Voda ve spreji

Mimořádně osvěžující jsou termální vody ve spreji. Podle potřeby si je stříkejte na obličej, výstřih, na ruce i nohy. Osvěží, zklidní a posílí sluncem vysušenou pokožku.

Nestyďte se

Zbavte se ostychu, a je-li vám na ulici na padnutí, zaskočte se osvěžit do nejbližší banky či obchoďáku – bývají klimatizované.

Sáhněte po vlažné vodě

Jakmile se napijete studeného nebo se vysprchujete v ledové vodě, zrychlí se váš krevní oběh a vy se začnete ještě více potit. A ještě vám hrozí křeče v břiše! Ideální jak na pití, tak i na koupel je vlažná voda.

Vějíř není frajeřina

Že vějíře patří do předminulého století? Omyl! Opět se stávají módním hitem, a navíc jsou praktické, hravě se vejdou do kabelky. Proud vzduchu vás zchladí, zároveň zrychlíte odpařování potu.

Zatemněte okna

Udělejte si doma chladný azyl. Zatáhněte žaluzie, rolety či závěsy, pomůže i bílé vlhké prostěradlo přes okno nebo alobalová fólie.

Zmrazte ubrousky

Balíček vlhčených kosmetických ubrousků dejte na hodinu do mrazáku. Pak si jimi otřete nohy od kolen dolů a zpět. Otírat si můžete i zápěstí a předloktí.