Teploty v Česku dosáhly 39,8 stupně, které meteorologové naměřili v Řeži a Dobřichovicích u Prahy. Dnešek tak překonal páteční vedra, a stal se nejteplejším dnem roku. Řekli to pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Česko teplotami překonalo i některé středomořské země. Na většině stanic měřících déle než 30 let padly rekordy, ale absolutní český rekord 40,4 stupně odolal.

Nejvyšší dnešní teplotu shodně zaznamenaly meteorologické stanice v Husinci-Řeži v okrese Praha-východ a Dobřichovicích na Praze-západ. Rtuť se dostala těsně pod čtyřicítku, na absolutní rekord z 20. srpna 2012 chybělo jen šest desetin stupně. "Na stanici Husinec-Řež byla v mezitermínu neoficiálně dosažena hodnota 40 stupňů. Stanice totiž standardně zaznamenává data po desetiminutových krocích, avšak měří kontinuálně," uvedl na svém webu ČHMÚ.

Nad 39 stupňů bylo ještě v Ústí nad Labem na stanici Vaňov, a to 39,1 stupně. Stanice, kde se měření provádí 65 let, tak překonala dosavadní srpnové i absolutní maximum 38,5 stupně z roku 1994. Nad 38 stupňů teploty v Česku vyskočily na 18 místech. Například na stanici Brandýs nad Labem - Stará Boleslav bylo naměřeno 38,9 stupně, stejně jako v Praze na Karlově, Doksanech na Litoměřicku a Neumětelech na Berounsku.

Teplotní rekordy padly podle ČHMÚ na většině ze 140 meteorologických stanic, kde se měří již déle než 30 let. Například na východě Čech byly překonány rekordy téměř na všech stanicích. V Hradci Králové dnešní teplota 37,5 stupně o čtyři desetiny překročila rekord z roku 1992. V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji s rovnými 37 stupni v Ostravě, kde ale rekord nepadl. V regionu byl překonán teplotní rekord třeba v Oticích u Opavy, kde teplota dosáhla 35,8 stupně, o 0,2 stupně více, než činilo maximum z roku 1992.


Na jihu Čech dnes bylo nejtepleji v Táboře a ve Vráži u Písku, obě stanice naměřily 37,3 stupně. Stanice v Táboře také dotáhla své dosavadní absolutní denní maximum z 27. července 1983. V Olomouckém kraji byl dnes překonán teplotní rekord v Javorníku na Jesenicku, kde bylo naměřeno 38,2 stupně.

Předchozí rekord z roku 2013 byl o stupeň nižší. Už noc na dnešek byla na třetině z celkem 243 meteorologických stanic v Česku tropická, tedy s teplotou 20 stupňů a více. Největší vedro bylo s 25,4 stupně v Seči na Chrudimsku, kdežto šumavská stanice Kvilda-Perla na Prachaticku naměřila pouhých 4,6 stupně. Vedro bude i v neděli, ačkoli v Čechách teploty mírně klesnou. Na Moravě a ve Slezsku bude podle meteorologů až 37 stupňů a ve zbytku republiky budou teploty kolem 30 stupňů.

Vysoké teploty pak přinese i příští týden, kdy bude rtuť v celé republice stoupat až ke 37 stupňům. V následujících týdnech bude ale podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ horní hranice nejvyšších teplot klesat na 30 stupňů, poté na 28 a na přelomu srpna a září na 27 stupňů. Minimálně v příštím týdnu budou také podle meteorologů trvat sucha a vysoké nebezpečí požárů. Hasiči se v posledních dnech potýkali s velkým množstvím lesních požárů, včetně několika velmi rozsáhlých.

Zřejmě největší letošní lesní požár zasáhl v pondělí 100 hektarů lesa a pole u Olešné na Rakovnicku. V pátek na Rokycansku opět hořelo, tentokrát na ploše 20 hektarů mezi Dobřívem a Pavlovskem, a požár se dohašoval ještě dnes. V některých regionech byl proto vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů. Řada obcí se také potýká s nedostatkem vody, takže omezují používání vody z veřejných vodovodů nebo z vodních toků. Kvůli vysokým teplotám a silnému slunečnímu záření v posledních dnech stoupla koncentrace přízemního ozonu v ovzduší, a ČHMÚ proto vyhlásil v několika regionech smogovou situaci.

Protože horka budou pokračovat, zůstane smogová situace podle ústavu i v nejbližších dnech v platnosti. Nyní platí do odvolání v Praze a Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Přízemní ozon způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.

Výhled není příznivý

Horka a sucha potrvají podle dřívějšího vyjádření meteorologů ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky. I v druhé půlce prázdnin tak mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření.