Pro neděli i celý příští týden platí varování meteorologů před extrémně nadprůměrnými teplotami. Také objem srážek bude naopak pod dlouhodobým průměrem, zvláště v příštím týdnu. "V dalších třech týdnech by se srážky měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru, avšak jejich rozložení na území České republiky může být v důsledku srážek z velké části bouřkového charakteru nerovnoměrné s velkými lokálními rozdíly," oznámili meteorologové.

V sobotu bylo (zatím) nejtepleji

V sobotu dosáhly teploty v České republice zatím svých maxim. Meteorologové naměřili 39,8 stupně Celsia, konkrétně v Řeži a Dobřichovicích. První víkendový den překonal o půl stupně maximální páteční vedra, a stal se zatím nejteplejším dnem roku. Česko teplotami překonalo i některé středomořské země. Na většině stanic měřících déle než 30 let padly rekordy, ale absolutní český rekord 40,4 stupně odolal.

 

Kdo může, měl by se chránit

Lidé by měli podle ČHMÚ omezit v příštích dnech kvůli horku pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Zejména ve stojících autech na sluníčku by lidé neměli nechávat děti, ale ani zvířata. Meteorologové také doporučují pít dostatek tekutin, u menších dětí dva litry denně a u starších dětí a dospělých až tři litry. Kvůli suchu se nedoporučuje rozdělávání ohňů v přírodě, nadále platí výstraha před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.