Na dvou místech jižní Moravy se hasiči potýkali s rozsáhlými požáry porostu. U Kobeřic nedaleko Vyškova likvidovali požár, jenž zachvátil pět hektarů posečeného pole. V Krasové na Blanensku do večera hasili plameny, které zničily asi dva hektary lesa. Na každém z míst zasahovalo přibližně 50 hasičů, řekl jejich mluvčí Jan Dvořák.

"Situace byla v Kobeřicích i Krasové natolik závažná, že jsme tam museli vyhlásit druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu," uvedl mluvčí. Při žádném z neštěstí nebyl nikdo zraněn. Příčina vzniku obou požárů není zatím známa, škody se teprve vyčíslují.

U Kobeřic musel hasičům pomoci s likvidací plamenů policejní vrtulník, který na hořící plochu shazoval vodu ze speciálního vaku. U Krasové komplikovaly zásah hořící vzrostlé stromy, které museli hasiči kácet, aby se dostali k nejproblematičtějším místům.

Středočeští hasiči kvůli pokračujícímu suchu opět vyjížděli k požárům lesů a polí. Od rána do večera zaznamenali šest desítek událostí, z toho 25 požárů, což je nadprůměrný počet. Hořelo například pole na Rakovnicku a na Benešovsku a odpoledne hasiči vyjížděli k lesnímu požáru u Lhoty v okrese Praha-východ, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Podotkl, že když není sucho, hasiči zasahují spíše u dopravních nehod a poskytují technickou pomoc. Požárů podle něj obvykle bývá méně. Lesní požár u Lhoty byl hlášen před 16:30. Na místo byl vyslán vrtulník. "Podařilo se to podchytit včas. Vrtulník tam provedl pouze tři shozy a velmi rychle byla lokalizace," uvedl Svoboda.

Během dne hasiče zaměstnal také požár skládky v Radimi na Kolínsku, čtyři jednotky hasily hořící pole u Mrače na Benešovsku. U Velké Bukové na Rakovnicku hořelo strniště, oheň zasáhl plochu asi sto metrů čtverečních.

Hasiči během noci na dnešek také zlikvidovali požár šesti hektarů lesa u Světic nedaleko Prahy. Požářiště ještě dnes hlídali, protože je velké sucho a oheň se dostal i do kořenového systému. Škoda byla předběžně vyčíslena na 600 000 korun.

Zcela uhašen byl už také lesní požár poblíž Jílového u Prahy, kde stejně jako u Světic platil třetí stupeň požárního poplachu a s hašením pomáhal vrtulník.

Hasiči tento týden zasahovali hlavně u Olešné na Rakovnicku, kde v pondělí vypukl zřejmě letos největší lesní požár. Plameny zachvátily 100 hektarů lesa a pole. I tento požár je už uhašen, stejně jako další lesní požár v těžko přístupném terénu poblíž obce Branžež na Mladoboleslavsku.

Hasiči také od dopoledne likvidovali požár lesa v části chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Oheň se rozšířil na plochu 100x100 metrů v nepřístupném terénu na vrcholu Měděnce nedaleko Nového Města pod Smrkem. I díky pomoci vrtulníku se podařilo uhasit požár v korunách stromů, zásah ale ještě minimálně několik hodin potrvá. ČTK to řekl řídící důstojník hasičů pro Liberecko Josef Hanzl.

"Vrtulník provedl 15 shozů, což nám významně pomohlo, aby se požár nerozšiřoval. Bude to ale ještě na dlouho. Musíme dohašovat mezi kořeny a mezi skálami," uvedl Hanzl. "Vytváříme nyní druhé vedení. Zatím tam máme jen jeden proud, což je málo. Potřebujeme to rozšířit aspoň na tři až čtyři proudy," uvedl Hanzl.

Podle něj je tam těžké dostat techniku i jednotky. "Hodně nám v tom pomáhá horská služba, která nám vozí materiál i hasiče nahoru," ocenil. Na místě je deset jednotek, které se při hašení střídají. Hanzl doufá, že se jim podaří požár zlikvidovat do 22:00. "Pokud ne, necháme tam na noc hlídku a ráno bychom pokračovali," dodal.

Fotogalerie
7 fotografií