Celý týden bude ve znamení tropů. „Někde se mohou vyskytovat bouřky z tepla. Na přelomu týdne by se pak mělo ochladit na příjemnější letní teploty,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

V úterý bude jasno až polojasno. Během dne místy oblačno. Na horách a na západě Čech ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají až na 37 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s se večer v Čechách bude měnit na západní.



Středa bude také jasná až polojasná. Během dne může místy nastat oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 32 až 36 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Stejnou situaci očekávají odborníci i ve čtvrtek. Rtuť teploměrů se vyšplhá opět až na 37 °C. Obloha bude jasná až polojasná. Na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C.

Ani pátek neslibuje ochlazení. Opět bude jasno až polojasno. Během dne polojasno až oblačno. Na jihozápadě přijdou místy – jinde jen ojediněle – přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty až 37 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C.

O víkendu by se měly podle meteorologů vrátit příjemnější letní teploty. Na Moravě a ve Slezsku by teploty měly klesnout na 29 až 34 °C. V Čechách by neměly přesáhnout 30 °C. Převážně bude oblačno až zataženo, od jihozápadu postupně na většině území bouřky a přeháňky. Na východě a severovýchodě zpočátku polojasno.

Kvůli tropickým teplotám se tvoří letní smog

Kromě sucha ohrožuje Česko i přízemní ozón nebo také letní smog. „Ten se vytváří vlivem sluneční činnosti, když jsou tropická vedra a je hodně slunečných dnů po sobě. Po sérii takových dní, kdy nefouká vítr a nezaprší, se zvyšuje koncentrace přízemního ozónu,“ řekl Blesk.cz Petr Dvořák.

Přízemní ozón je produktem reakce nejrůznějších látek, které jsou do ovzduší vypuštěny z výfuků aut a z průmyslových podniků.

Smog má agresivní a dráždivé účinky, zejména na sliznice dýchacích cest, mohou vás pálit oči, nos či hrdlo, může se vám hůře dýchat a u astmatiků zvyšuje riziko záchvatu. Dávat pozor by si měli starší lidé, kardiaci, děti a citlivější lidé. Doporučuje se zkrátit pobyt ve venkovním prostředí, protože před přízemním ozónem nikam neutečete.