Jediní, kdo můžou pomoct, jsou rybáři. Přecházejí od louže k louži a sbírají ty nejmenší rybky, které v malých tůňkách zůstaly uvězněné. Mezi nimi jsou i ohrožené druhy, které se vyskytují jen v čisté vodě. Jejich přirozené prostředí však sucho změnilo k nepoznání. Místo průzračné vody najednou plavou po kalném a blátivém podloží, které ještě na jaře bývalo dnem.

Muži se sítěmi se ale vydávají i do hlubší vody. Tam se totiž tísní velké ryby, kterým by během dalších horkých dnů mohl dojít kyslík. Vody je tak málo, že se štiky nechají chytit do ruky, čehož už využili pytláci...

Obyvatelé středočeských Močovic nepamatují, že by řeka Klejnara tolik vyschla, a to ani v letech největšího sucha. „Jsem tady 45 let a něco takového nepamatuju, tohle vidím poprvé,“ přiznává smutně jeden ze starousedlíků.

Ryby, které skončily v podběrácích nebo sítích, přenesli jejich zachránci do jediné části řeky, kde ještě splav drží víc vody. „Jestli brzo nezaprší, tak to budeme muset udělat znovu a přesunout je zase jinam,“ popisuje šéf rybářů.

Jak se zachraňuje život rybám? Podívejte se na reportáž:

Video
Video se připravuje ...

Rybáři se vypravili zachraňovat životy, pomohli štikám, tloušťům i ohroženým druhům. Klára Brunclíková

Pokud by se rybáři nevydali na záchrannou akci, zemřel by nespočet ryb. Kolik jich v neděli ráno vysvobodili ze suchého vězení, se dá jen těžko odhadnout. Určitě jde ale o desítky různých druhů, které by neměly šanci na přežití.