Podle meteorologů potrvají vedra v Čechách do pátku a na Moravě do soboty, poté republiku ochladí bouřky. Ústav naměřil teploty nad 37 stupňů na sedmi meteorologických stanicích, a to převážně na Moravě. Nejtepleji bylo na jihovýchodě republiky.

Po Strážnici bylo největší vedro ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, kde bylo 37,5 stupně, a v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku s teplotou 37,4 stupně. Teplotní rekordy dnes podle ČHMÚ padly na více než 60 procentech stanic.

Mimo jiné byly překonány na šesti z deseti stanic v České republice, kde se měří déle než 100 let. Například na stanici v Rožnově v Českých Budějovicích, která zaznamenává údaje 131 let, bylo 36,3 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1998 činil 34,7 stupně. V Opavě-Oticích, kde se měří již 136 let, dokonce padl rekord z roku 1921.

Dnešní teplota 36,2 stupně přesáhla staré maximum o více než jeden stupeň. Ještě ve čtvrtek a pátek budou teploty v celé republice přesahovat tropickou třicítku. Ve čtvrtek bude podle předpovědi ČHMÚ v Čechách 30 až 34 stupňů a na Moravě a ve Slezsku místy až 37.

V pátek vedra přechodně ještě zesílí na 34 až 38 stupňů v celém Česku, místy může teplota podle webu ústavu vystoupat ještě výše. V sobotu ale zřejmě přijde ochlazení do Čech a v neděli i na Moravu a do Slezska. Ochlazení přinese bouřky, pršet bude zhruba do poloviny příštího týdne.

Fotogalerie
4 fotografie