Okolí hradu Pernštejn na Brněnsku poničila větrná smršť, která se ve středu odpoledne přehnala a zanechala za sebou zkázu.

"První jednotka vyjela k Pernštejnu krátce před 16. hodinou. Na místě bylo zřejmé, že bude potřeba povolat větší počet jednotek. Postupně přijelo na místo šest profesionálních a dobrovolných jednotek," uvedl Jaroslav Mikoška, mluvčí hasičů Jihomoravského kraje. 

Na zemi zůstaly desítky vyvrácených stromů, jeden z nich zdemoloval před vstupní branou do hradu auto ženy pracující uvnitř areálu.

Smršť se naštěstí obešla bez zranění, záchranáři přesto měli rázem plné ruce práce. "Nad nádvořím hradu zůstaly po větrné smršti dva nebezpečně nahnuté stromy. Velitel zásahu proto povolal na místo automobilový žebřík. S jeho nasazením se podařilo kmeny odstranit a místo zabezpečit," popsal Mikoška. 

Problémy smršť způsobila i v okolí hradu. "Dopravu na železnici zastavil sesunutý svah a popadané stromy. Hasiči museli zajistit bezpečný přestup k náhradní dopravě skoro 50 cestujících z vlaku, který na trati u Pernštejna uvízl," dodal mluvčí hasičů. Další jednotky pak do noci odstraňovaly mnoho popadaných stromů na silnicích.

Fotogalerie
16 fotografií