Je to obvyklá zpráva posledních dní. Na převážné většině měřicích stanic dnes opět padly teplotní rekordy. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. Na třech místech Česka naměřili meteorologové přes 38 stupňů, největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde se teplota vyšplhala na 39 stupňů.

Pořádné vedro však bylo i těmto lidem, kteří čekali na chodníku patrně na MHD. Našli si jediný stín široko daleko. Fotku, která se brzy dočkala řady sdílení, umístil na Twitter reportér České televize Filip Horký. "Lidé v České republice se snaží uniknout," napsal k ní komentář v angličtině. Mnohdy však nebylo kam. Vedro a sucho i v pátek dál trápilo řadu lidí v tropickém Česku.

Od soboty se však má v Česku začít mírně ochlazovat. Rekordní počasí by tak mohlo trochu polevit. Ovšem i když statistika nuda je, má mnohdy cenné údaje. "Ze 140 meteorologických stanic, měřících v síti ČHMÚ alespoň 30 let, byl pro dnešní den překonán teplotní rekord na 120 z nich," uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Rekordy padly nebo byly vyrovnány také na sedmi z deseti stanic s alespoň stoletou historií měření. Jde o Přerov, České Budějovice-Rožnov, Tábor-Náchod, Teplice, Milešovku, Havlíčkův Brod a Semčice.

Nejtepleji bylo ve Středočeském kraji. Nejvyšší teploty zaznamenali meteorologové v Řeži, v Dobřichovicích a ve Staré Boleslavi. Bylo tam přes 38 stupňů. Na dalších sedmi místech naměřili přes 37 stupňů, mimo jiné v Praze na Karlově nebo v Libuši. "Není vyloučeno, že na některých stanicích může ještě teplota o několik desetin stupně stoupnout," uvedl Šimandl.

Absolutní český rekord 40,4 z 20. srpna 2012 letos zatím odolal. Podle dřívějšího vyjádření meteorologů by ale letošní prázdniny mohly být nejteplejší a nejsušší v historii měření. Nejtepleji bylo v sobotu 8. srpna, kdy bylo v Řeži 39,8 stupně. Pro celé Česko platí dnes výstraha před vysokými teplotami, pro Moravu a Slezsko zůstane v platnosti až do sobotního večera.

V sobotu budou na západě Čech nejvyšší denní teploty podle ČHMÚ kolem 26 stupňů a ve zbytku Čech 28 až 32 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku ale bude stále 33 až 37 stupňů. Až v neděli zřejmě i na východě republiky klesnou teploty pod třicítku a na začátku příštího týdne budou podle předpovědi dosahovat nejvýše k 26 stupňům.