Jak meterologové varovali, tak se také stalo „Řekl bych, že budou i ve větší míře, než byly včera. Nejvíce jich pak bude přes den a v podvečer. Ta bouřková aktivita bude přeznívat i do nočních hodin,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák a jeho slova se během dne potvrdila.

Bouřky udeřily na celém území České republiky. Ve větší míře se ale projevily na západě území. „Tato fronta bude přicházet od jihozápadu. Od Vysočiny na západ budou moci očekávat větší množství bouřek,“ vysvětluje Dvořák.

Hasiči měli spoustu práce hlavně ve středních Čechách. "Nejčastěji zasahovali u popadaných větví a stromů nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. Nejhorší situace byla na Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku a v okrese Praha-západ," řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

V Rakovníku voda zcela zaplavila silnici vedoucí pod viaduktem. Auta uvízla ve vodě až po okýnka. Hasiči je museli pomocí techniky odtáhnout a začali vodu z místa odčerpávat.

V Rakovníku vznikla pod viaduktem hotová potopa
Autor: Facebook.com, ČTK

Bouřky zasáhly celé území republiky, napilno měli i hasiči z jiných krajů. "Třeba v Praze čerpali vodu z laguny, která se utvořila na pátém kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, podobný problém řešili v ulici U seřadiště ve Vršovicích. Jinak v hlavním městě vyjížděli hlavně k polámaným větvím," řekl Jiří Čmakal z pražského hasičského sboru.

Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí hrozí podle aktualizované výstrahy meteorologů v celé republice do dnešních 20:00, od pondělních 13:00 do osmi večer pak ve všech moravských krajích a na Vysočině.

Déšť u nás vydrží až do středy

V pondělí nás čeká oblačno až zataženo. Během dne se dočkáme na většině území deště. Postupně na většině území déšť, místy trvalý a vydatný. Na severovýchodě se mohou ještě objevit bouřky.  Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na východě až 29 °C. Při trvalém dešti kolem 20 °C.

Ve stejném znamení bude i úterý. Opět bude převážně zataženo, na většině území déšť, místy trvalý a vydatný. Na východě Moravy ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, při protrhané oblačnosti kolem 23 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Tak zní předpověď i na středu. Jen na severu republiky bude postupně polojasno a srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, při zmenšené oblačnosti, hlavně na severovýchodě kolem 23 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

O víkendu by mohlo být až 27°C

Od čtvrtku by se k nám podle meteorologů mělo zase vrátit sluníčko. Mělo by být polojasno. Jen při zvětšené oblačnosti by mohlo ojediněle zapršet. I nejvyšší denní teploty půjdu nahoru. Můžeme se dočkat až 26 °C. Toto počasí by podle odhadů mělo vydržet až do konce týdne. Teplota přes den by se o víkendu mohla vyšplhat až na 27 °C.

Fotogalerie
7 fotografií