Hasiči nejčastěji zasahovali u popadaných větví a stromů nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. „Nejhorší situace byla na Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku a v okrese Praha-západ,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

V Rakovníku například voda zcela zaplavila silnici vedoucí pod tamním viaduktem. Voda dosahovala autům až po okýnka a museli proto zasáhnout hasiči, kteří je vyprostili a začali vodu z místa odčerpávat.

V Rakovníku vznikla pod viaduktem hotová potopa
Autor: Facebook.com, ČTK

Bouřky ale zasáhly celé území republiky, napilno měli i hasiči z jiných krajů. Třeba v Praze čerpali vodu z laguny, která se utvořila na pátém kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. „Podobný problém řešili hasiči v ulici U Seřadiště ve Vršovicích. Jinak v hlavním městě vyjížděli hlavně k polámaným větvím,“ řekl Jiří Čmakal z pražského hasičského sboru.

Prudký přívalový déšť zaměstnal hasiče také v Plzni, zejména ve čtvrti Slovany. „Odpoledne zde vyjížděli zhruba ke dvěma desítkám událostí. Byly to zejména zatopené sklepy nebo voda stojící na křižovatkách,“ řekl řídící důstojník krajských hasičů. Na některých místech po přeháňce nestihly kanály pobrat velké množství spadlé vody a na silnicích se tvořily velké kaluže a laguny.

Hasiče zasáhl blesk

Smůlu i štěstí naráz pak měli hasiči z Vizovic, kteří vyrazili řezat větve stromů, které skolila bouřka. Vtom oblohu prořízl blesk a tři chlapy jeho výboj zasáhl. „Kolega řezal motorovou pilou a zničehonic se objevil modrý záblesk. Vidím, že kamarád leží bezvládně na zemi. Další dva toho měli taky dost. Nevěděl jsem, co se stalo. Pomyslel jsem na nejhorší a začal kolegu oživovat. Byl v bezvědomí, pak začal alespoň komunikovat gesty. Rychle jsem zavolal záchranku,“ popisuje sobotní děsivý zážitek vizovický dobrovolný hasič Rostislav Holý.

Jeho kolega Jan Marcinka dostal také zásah, naštěstí slabší. „V ten moment jsem netušil, co se se mnou děje. Napřed to bylo chvíli dobré, pak se mi podlomila kolena a byl jsem hrozně slabý,“ popsal. Záchrankou putoval do nemocnice. „Cítil jsem brnění po celém těle, dostal jsem kapačky, ale už je všechno v pohodě,“ říkal o dvacet hodin později při úklidu ve zbrojnici. Hůře dopadli dva přímo zasažení hasiči. Ty si zdravotníci nechali ve špitále na pozorování, jelikož utrpěli především šok a musejí projít řadou vyšetření, která vyloučí další zdravotní komplikace.

Dva z hasičů Rostislav Holý a Jan Marcinka.
Autor: Foto Blesk - Jana Gogová

Jak bude v příštích dnech?

Rtuť teploměru klesla na mnoha místech v porovnání s koncem pracovního týdne až o 17 °C. Nyní se musíme připravit, že nám bude »trochu« chladno. V následujících dnech má být od 21 do 28 °C. Chladnější vzduch, který osvěžil rozpálené Česko, k nám míří z Finska a Ruska. „Jeho příliv bude ke konci týdne slábnout,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Pondělí: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty přes den 25 až 29 °C, na jihozápadě 21 °C

Úterý: Převážně zataženo, na většině území s deštěm. Teploty přes den 17 až 21 °C

Středa: Zataženo, ojediněle s deštěm. Teploty přes den 18 až 23 °C

Čtvrtek: Jasno až polojasno, místy občasný déšť. Teploty přes den 21 až 25 °C

Pátek: Jasno až polojasno, místy občasný déšť. Teploty přes den 21 až 25 °C

Fotogalerie
12 fotografií